Eskimoer har ikke så mange ord for snø

Stipendiatene Anders Vaa og Guro Fløgstad på Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO har sammen utgitt en bok som avliver seiglivede myter om språk, blant annet myten om at eskimoer har mange ord for snø.

SPRÅKMYTER: – Kanskje boken kan bidra til at folk får det bedre med seg selv og språket sitt! Stipendiatene Guro Fløgstad og Anders Vaa har utgitt bok om språkmyter.

Foto: Ram Gupta, ILN

At eskimoer har så mange ord for snø og at noen språk er vanskeligere enn andre, er eksempler på språkmyter som blir grundig avkledd i boken Norsk er et lite språk som er i ferd med å dø ut. Og andre myter om språk, som er utgitt på Kagge forlag.

– De fleste som uttaler seg i media om språk bygger ofte opp under myter som det overhodet ikke er grunnlag for i forskningen, forteller Guro Fløgstad og Anders Vaa, stipendiatkolleger ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved UiO

Hyggelig kunnskap

– Vi satte oss ned og fant frem til feilaktige påstander og oppfatninger som er vanlige blant folk flest, også hos språkautoriteter. Derfor vil vi formidle det vi kan, rett og slett, sier de to lingvistene.

– Få frem at vi ikke har lyst å være belærende på en kjip måte. Vi vil bare spre kunnskap på en hyggelig måte, legger Guro Fløgstad til. Hun arbeider med en avhandling om hvordan verbtider oppstår med data fra Argentina og Uruguay og med Rolf Theil og Jóhanna Barðdal som veiledere.

Anders Vaa går i fotefaret til vår hjemlige ekspert på Stillehavsspråk, Even Hovdhaugen og skriver om et utrydningstruet språk på Salomonøyene i Stillehavet. Også han har Rolf Theil som veileder, og i tillegg har han Åshild Næss.

Misjonering

– I motsetning til mange som snakker om språk i media, som ofte er veldig normative og påstår at språket bare blir verre og verre, har vi lingvister et litt annet syn på språk og språkendringer. Vi lingvister synes nemlig det ikke alltid er så farlig. Kanskje kan vi med boken bidra til at folk får det litt bedre med seg selv og sitt språk, smiler Guro. Og sniker inn et snev av misjonering for lingvistikkfaget.

– Kanskje Sylfest Lomheim snart skriver i Aftenposten om de uvitende unge lingvistene, ler de.

Boken ble til mens de unge lingvistene ventet på resultatet av behandlingen av deres søknader om doktorstipend.

– Det var et greit tidsfordriv, mens vi ventet på resultatet.

 


 

Emneord: Språk, Språkpolitikk Av informasjonskonsulent Ram Gupta ved ILN
Publisert 20. jan. 2010 13:42 - Sist endret 20. jan. 2010 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere