Palmehuset og Victoriahuset gjenåpnes

Botanisk hages gamle utstillingsveksthus, Victoriahuset (fra 1876) og Palmehuset (fra 1868), gjenåpnes fredag 28. august, skriver Naturhistorisk museum i en pressemelding. I inngangspartiet til Victoriahuset vises utstillingen ”Darwin og botanikken”.

TILBAKE TIL FORDUMS PRAKT: De gamle utstillingsveksthusene i Botanisk hage er rehabilitert og restaurert utvendig i samarbeid med Riksantikvaren.

Foto: Naturhistorisk museum

 Etter å ha holdt lukket på grunn av rehabilitering og restaurering siden mai 2008, vil Botanisk hages gamle utstillingsveksthus, Victoriahuset (fra 1876) og Palmehuset (fra 1868), gjenåpnes for publikum fra og med 28. august, melder Naturhistorisk museum i en pressemelding. Bygningene er fullstendig rehabilitert og restaurert utvendig i samarbeid med Riksantikvaren. Fargen på fasadene er ført tilbake til den opprinnelige, og et påbygg på Victoriahuset fra 1930-årene er revet. Innvending er det også gjort nødvendige restaureringsarbeider og fornying av utstillingene.

Orkideer og vannliljer

Victoriahuset har beholdt sitt epifyttrom, med mange nye og spennende orkideer fra tropiske strøk. I dammen er victoriavannliljen på plass, og det er mange nye planter i bedene rundt. Rommet mot vest har gjennomgått en omfattende rehabilitering. Her er en ny utstilling med planter fra halvtørre områder i østlige og sørlige Afrika under oppbygning. Publikum vil etter hvert finne eksempler på både ville planter og vanlige nytteplanter i regionen. Naturhistorisk museum har en viss forskningsvirksomhet knyttet til Afrika, og noen av plantene som vises her, er samlet av ansatte ved museet. Andre er mottatt som gave, slik som marulatreet. Marulatreet vokser vilt og brukes til mat og medisin i flere områder i Afrika.

I Palmehuset har evolusjonsrommet vært gjennom en omfattende rehabilitering og en helt ny utstilling av de grønne landplantenes evolusjon er under oppbygning. Utstillingen er åpen for publikum mens oppbygningsarbeidet pågår.
 

Ukjent side av Darwin

I forbindelse med Darwin-året 2009, åpner vi samtidig en ny utstilling, ”Darwin og botanikken”, i inngangspartiet til Victoriahuset. Her vises Darwins store, men ikke alltid like godt kjente, arbeid med og engasjement i botanisk forskning. Eksempler på planter som Darwin dyrket og forsket på, vises inne i selve veksthuset.

Kontaktperson vedrørende de gamle veksthusene er professor Brita Stedje.
E-post: brita.stedje@nhm.uio.no
Kontortelefon: 22 85 16 34
 

Emneord: Museene
Publisert 25. aug. 2009 10:45 - Sist endret 25. aug. 2009 11:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere