Forskningsministeren stanset av egen regjering

Like før forskningsmeldingen til Tora Aasland gikk i trykken, ble hennes lovnader om milliarder til forskning stanset av hennes egen regjering, melder NRK i dag.

VANT IKKE FRAM: Forskningsminister Tora Aasland fikk ikke lov av sin egen regjering til å gi forpliktende milliardløfter i forskningsmeldingen, melder NRK.

Foto: Ola Sæther

I følge NRK vet de at SVs statsråd i Kunnskapsdepartmentet foreslo et konkret mål for økte pengeoverføringer og flere forskerstillinger.

Forskningsminister Aasland ville gi forpliktende løfter om flere milliarder til forskning i framtida. Men dette ble stoppet av regjeringen.

For etter at spørsmålene hadde vært behandlet i regjeringen, var disse løftene tatt bort fra hennes eget forslag. I et utkast fra Kunnskapsdepartementet som er skrevet få uker før stortingsmeldingen om forskning ble lagt fram, står det eksplisitt at de offentlige forskningsbevilgningene skal utgjøre 1 prosent av BNP innen utgangen av kommende stortingsperiode, melder NRK. Det er nettopp det forskningsmiljøene og den politiske opposisjonen har bedt om. Men i den endelige versjonen av stortingsmeldingen er det ikke noe slikt tidfestet mål.

I det samme utkastet, som NRK har lest, står det også at doktorgrads-produksjonen skal økes fra 1244 i 2008 til 1700 i 2020. Heller ikke slike tall er med i den endelige forskningsmeldingen fra regjeringen, som altså er langt mindre konkret når det gjelder opptrapping.
 

Tora Aasland gir denne kommentaren til NRK:
- Det har vært mange diskusjoner i forbindelse med forskningsmeldingen. Måldiskusjonen er en av dem. Slik vil det alltid være, men det er det som blir besluttet til slutt som gjelder.
 

Les hele artikkelen i nrk.no.
 

Emneord: Forskningspolitikk
Publisert 11. mai 2009 09:46 - Sist endret 11. mai 2009 09:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere