Victoriahuset gjenvinner symmetrien

Da kjempevannliljen Victoria cruziana ble oppdaget i Amazonas i 1835, vakte den så stor begeistring at det ble bygd egne veksthus for planten over hele Europa. Også Botanisk hage i Oslo fikk sitt Victoria-hus. Nå blir huset pusset opp og tilbakeført til sin opprinnelige form.

HOVEDATTRAKSJONEN: De største bladene til kjempevannliljen kan bære over 80 kilo. Babyen på bildet er datteren til botaniker Charlotte Bjorå på Tøyen. Indianerne i Amazonas plasserte ungene på vannliljeblader mens de vasket klær. Foto: Charlotte Bjorå  

 Hovedattraksjonen i Victoriahuset i Botanisk hage på Tøyen er kjempevannliljen, Victoria cruziana, som blomstrer kun en gang i året, to netter på rad. Dammen med liljene ligger i hjertet av bygningen, omgitt av søyler og tropiske planter. Huset har også to sidefløyer, orkidérommet og rommet som tidligere ble kalt stueplanterommet.

– Huset stod ferdig i 1876. På 1930-tallet oppstod et behov for mer plass, og bygningen fikk et påbygg i vest, med omformeringsveksthus og arbeidsrom. Etter ønske fra Riksantikvaren blir dette tilbygget nå revet, forteller overgartner Oddmund Fostad, som fullt ut støtter Riksantikvarens vurdering.
– Tilbygget ødela fullstendig husets symmetri, påpeker han.

GJENVINNER SYMMETRIEN: Rivningen av tilbygget er i gang. Også sidefløyen i vest vil få en gavl i granitt.

Ny Afrika-avdeling

Nå er rivingen i full gang, og plantene i omformeringsveksthuset er flyttet til nyere og mer moderne veksthus i nordenden av hagen. Et av utstillingsrommene i inngangspartiet er gjeninnredet til arbeidsrom. Fostad forteller at veggutstillingen som befant seg i rommet, skal flyttes til Victoriarommet, hvor blomsterpottene og akvariet foran dammen er fjernet for å frigi plass til utstillinger.

Mens det i orkidéerommet kun er gjort mindre arbeider, er det store ting på gang i den andre sidefløyen. Alle stueplantene er flyttet ut, og Fostad opplyser at her kommer hagens nye Afrika-avdeling.

TILBAKEFØRES: – Da Victoriahuset stod ferdig i 1876, var det et av Europas mest moderne drivhus, forteller overgartner i Botanisk hage, Oddmund Fostad.

Truede eller uønskede

Museet har også store planer for utearealet der tilbygget stod.
– Her blir det et stort rundt blomsterbed, hvor vi vil vise fram rødelistede og sortlistede planter, forteller Fostad og forklarer at rødlisteplanter er truede planter, mens sortlistede planter er planter vi helst ikke vil ha i den norske naturen.

Arbeidene er en del av en større oppgradering av de to eldste veksthusene i hagen, Palmehuset og Victoriahuset, som begynte i fjor sommer. Etter planen skal arbeidene være ferdige til 17. mai. Fostad kan ikke love at Naturhistorisk museum klarer å holde denne fristen, men han håper og tror at det meste vil bli ferdig i løpet av mai.

– Det har tatt lang tid, og det blir flott. Ikke minst gleder jeg meg til å se Victoriahuset tilbakeført til sin opprinnelige form, sier han.


 

 

 

Emneord: Naturhistorisk museum Av Grethe Tidemann
Publisert 30. mars 2009 11:08 - Sist endret 29. apr. 2009 23:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere