Huicholfolket i Mexico

Den norske oppdagelsesreisende, forfatteren og fotografen Carl Lumholtz studerte på 1890-tallet de indianske kulturene Tarahumare og Huichol. Søndag 22. februar presenteres hans fotografier i Historisk museum. Sosialantropolog Håkon Rokseth holder foredrag om Huichol på 2000-tallet.

HUICHOL-FOLKET: Ildguden Ta-te-va-li, Huicholindianernes helligste gud oppstilt foran sine voktere i Santa Catarina, Jalisco, Mexico, desember 1895. Foto: Lumholtz Enerett:  Kulturhistorisk museum

 


Huichol-folket i Mexico: samtid - fortid - identitet

Foredrag om Huichol ved sosialantropolog Håkon Rokseth

Presentasjon av Lumholtzs fotografier fra Huichol på 1890-tallet


ved fotograf Ann Christine Eek
Historisk Museum 22. feb. 2009 - 13:00

GRATIS ADGANG

Fotograf Ann Christine Eek har lenge forsket i og skrevet om Carl Lumholtz' fotografier. Søndag 22. februar presenterer hun Lumholtz' fremstillinger av urbefolkningene Tarahumare og Huichol i Sierra Madre i Mexico. Ann-Christine Eek er for tiden engasjert i et bokprosjekt om dette i samarbeid med American Museum of Natural History i New York og University of Arizona.

Feltarbeid hos urbefolkning

Sosialantropolog Håkon Rokseth gjorde feltarbeid i Sierra Madre-regionen i Mexico i 2004. Hans foredrag vil følge Huichol-folket inn i vår egen samtid. Museets besøkende vil blant annet få høre om tradisjonelle ritualer som pilegrimsferden huichol gjennomfører til det hellige landet Wirikuta der de jakter på peyotekaktusen. Håkon Rokseth presenterer fotografier og forteller om et folk som definerer seg først og fremst som huichol, demest som mexicanere. Å videreføre folkets karakter, er utfordringer som møtes med konkrete, lokale tiltak. Et eksempel er skoleprosjektet hvor Lumholtz’ Huichol-studier inngår som pensum.


 


 

Emneord: Museene, Latin-Amerika
Publisert 18. feb. 2009 13:18 - Sist endret 19. feb. 2009 11:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere