- Norge mister forskning i verdensklasse

- Norge mister forskning i verdensklasse, sier instituttleder Hans Krokan ved NTNU i Trondheim. I likhet med forskningsdekan Sigbjørn Fossum ved UiO, ser de hvordan svært lovende medisinske forskningsprosjekter får avslag på støtte om penger.

MISTER FORSKNING: Debatt om forskningens kår, i studio til Schrödingers katt i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmmo, NRK

De forteller om situasjonen i Schrødingers katt i NRK 1 kl. 19.30 i kveld. Både i Oslo og Trondheim sitter en rekke forskere med lang utdanning og høy fagkompetanse, men ingen penger. Kreftforsker Janne Bohorst ved NTNU er en av mange postdoc'er som ser på framtida som svært usikker. -Jeg visste at det ville bli tøft, men ikke at det skulle bli nærmest umulig, sier Bohorst  i ei pressemelding fra NRK. Hun har brukt over 10 år på sin utdannelse, og opplever at det er nærmest umulig å få penger til å forske for.

Det er spesielt grunnforskninga, eller den frie forskninga, som lider mest. Viktige områder som medisin, biologi, matematikk, naturvitenskap og teknologi, kjemper alle en nådeløs kamp for å få penger. 90 prosent av alle søknader får avslag, selv om søknadene har fått en svært høy rangering av internasjonale eksperter.

Dekan Bjørn Hafskjold ved NTNU sier situasjonen for naturvitenskap og teknologi er tragisk. Mange viktige innovasjoner kommer fra grunnforskningen, og forskerne får bred støtte også fra Forskningsrådet som sier at statsbudsjettet ikke imøtekommer de utfordringene Norge står ovenfor. Forskningsrådet mener regjeringens satsing ikke er i samsvar med de målsettingene som Stortinget har satt.

- Ingen samfunn er vellykka over lang tid uten at de har satsa betydelig på forskning over lang tid. Både når økonomien i samfunnet er dårlig, og når økonomien er god. Men i Norge har man ikke klart å støtte forskning på et akseptabelt nivå verken når det er dårlige eller når det er gode tider, sier Hans Krokan.


Etter sendinga på NRK1 kl 1930 møter statsråd Tora Aasland fortvilte ledere fra universitetene til debatt på NRK2 klokka 20.10. Debattantene er direktør i forskningsrådet Arvid Hallèn, Sigbjørn Fossum fra UiO og Bjørn Hafskjold fra NTNU. Debatten kan ses på nett-TV nå.
 

Emneord: Forskningspolitikk
Publisert 22. jan. 2009 14:29 - Sist endret 26. jan. 2009 13:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere