Åtte millioner til nytt veksthus

Regjeringen bevilger åtte millioner til planlegging av nytt utstillingsveksthus på Tøyen.– Nå er vi i gang, sier museumsdirektør Elen Roaldset.

Oase 60 grader nord: Arkitekt Stein Halvorsens tegning av det planlagte veksthuset.

I tiltakspakken som ble lagt fram kl. 11 i dag, foreslår regjeringen å bevilge åtte millioner kroner til planlegging av et nytt utstillingsveksthus ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Pengene skal benyttes til å ferdigstille forprosjektet og bidra til en raskere klargjøring.

Strålende

Dette er strålende, utbryter museumsdirektør Elen Roaldset, når hun får nyheten på telefonen av Unforum.
– Dette betyr at Statsbygg kan sette fullt trøkk på forprosjektet, og at vi kan komme raskt i gang med byggingen når pengene til oppføringen kommer. Dette viser også omgivelsene og private sponsorer at staten er interessert i å støtte prosjektet.

Glad: Museumsdirektør Elen Roaldset.

Elen Roaldset røper at hun slett ikke var sikker på at veksthuset ville være en del av tiltakspakken.
– Jeg håpet selvfølgelig at pengene ville komme, men jeg våget ikke tro det. Nå skal vi feire, sier hun.

Lang kamp

Kampen for et nytt utstillingsveksthus på Tøyen begynte allerede i 1930-årene. Opp gjennom årene er flere veksthus blitt tegnet og utredet, men samtlige har strandet fordi de nødvendige bevilgninger er uteblitt.

I 1998 utlyste Universitetet i Oslo en internasjonal arkitektkonkurranse. Vinneren ble arkitekt Stein Halvorsen med prosjektet "Oase 60 grader nord".

Huset har i dag en kostnadsramme på rundt 220 millioner kroner. Universitetet i Oslo har tidligere overført 30 millioner til prosjektet fra Tøyenfondet. I 2007 fikk museet 50 millioner fra Jens Ulltveit-Moe og 10 millioner kroner fra selskapet Yara. Eckbos legater gav i 2008 3 millioner kroner til prosjektet.

 

 

Emneord: Universitetspolitikk, Veksthus på Tøyen Av Grethe Tidemann
Publisert 26. jan. 2009 11:56 - Sist endret 9. feb. 2009 13:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere