Leif Ryvarden æresdoktor ved argentinsk universitet

Biologiprofessor Leif Ryvarden ble 17. november utnevnt til ny æresdoktor ved Universitetet i Cordoba i Argentina. Ryvarden får æresdoktoratet for sin forskning på tropisk mykologi eller sopplære.

ÆRESDOKTOR: Biologiprofessor Leif Ryvarden utnevnes til æresdoktor ved Universitetet i Cordoba i Argentina. (Foto: Privat)

– Selve kreeringen foregikk i den gamle universitetsbygningen i sentrum av byen, og til min overraskelse var jeg den eneste som skulle kreeres, forteller Leif Ryvarden i en e-post til Uniforum. Universitetet i Cordoba ble grunnlagt i 1613 og er dermed det eldste i Argentina og det nest-eldste i Sør-Amerika. I dag har universitetet 35 000 studenter. Ryvarden ble imponert over organiseringen av seremonien.
 

Soppforskning

– Etter at seremonimesteren hadde introdusert dekan, rektor og meg, ble nasjonalsangene avspilt fra en CD. Så kom det et blandet kor på 25 studenter fra universitetet som sang fire argentinske folkemelodier. Deretter introduserte dekanen meg og la ut om hva jeg hadde gjort, før rektor overtok og overrakte diplomet. Deretter holdt jeg et populærvitenskapelig foredrag om vedboende sopp i vel 35 minutter, og så var seansen over. Ca 50 personer var til stede under arrangementet, beretter Ryvarden fornøyd. Og det er altså hans forskning på sopp som har gitt han så mye oppmerksomhet at han er funnet verdig til å bli æresdoktor ved Universitetet i Cordoba.
 

– Årsaken til at de mente jeg fortjente dette, er min innsats for tropisk mykologi, altså sopplære i sin alminnelighet, spesielt i Mellom- og Sør-Amerika. Jeg har veiledet studenter på master- og dr. gradsnivå fra Brasil, Den dominikanske republikk, Ecuador, Costa Rica, Venezuela og Peru. I tillegg har jeg holdt kurs i systematikk hos vedboende sopp i Venezuela, Peru og Brasil. Videre har jeg drevet feltarbeid i så å si alle land i Mellom- og Sør-Amerika og veiledet tallrike studenter i felt under dette arbeidet, understreker han.

Trebindsverk

Selv om han formelt sett er pensjonist, har ikke 73-åringen sluttet å jobbe.
– For tiden holder jeg på med et trebindsverk, det første i sitt slag, over vedboende sopp i tropisk Amerika. Bind 1 er kommet, bind 2 kommer neste år og det siste blir utgitt våren 2010, opplyser han til Uniforum. Fra før er Leif Ryvarden æresdoktor ved Göteborgs universitet. I 2002 fikk han Universitetet i Oslos formidlingspris.

.
 

Emneord: Priser, Biologisk institutt, Sopp Av Martin Toft
Publisert 16. des. 2008 11:12 - Sist endret 18. des. 2008 10:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere