Mini Big Bang er i gang

Protonstrålen har nå gjort noen runder i verdens kraftigste partikkelakselerator Large Hadron Collider ved forskningsenteret CERN i Génève i Sveits. UiO-professor i fysikk, Steinar Stapnes er en av ti norske forskere som deltar i prosjektet. Han forteller til VG Nett at starten på «The Big Bang»-eksperimentet har gått over all forventning.

DELTAR: UiO-professor i partikkelfysikk, Steinar Stapnes er en av ti norske forskere som deltar i prosjektet. (Arkivfoto)
Foto: Ola Sæther

- Det er faktisk 9.000 magneter som kontrollerer strålen og alt har fungert som det skal. Alle de fire detektorene har sett partikkelstrålen da den ble sendt rundt og har sendt data om det, forteller Stapnes til VG Nett.

Han er en av forskerne som deltar i det historiske prosjektet under bakken ved Cern-laboratoriet på grensen mellom Frankrike og Sveits, der forskerne skal forsøke å gjenskape øyeblikkene like etter «The Big Bang».

UiO har bidratt med datakraft

Universitetet i Oslo har vært en aktiv bidragsyter både på
forskningssiden og ikke minst på datasiden.

For å kunne ta vare på alle data som genereres under eksperimenter med Large Hadron Collider, har det blitt bygget opp en omfattende datainfrastruktur med tolv store lagrings- og beregningssentra rundt om i verden.

Universitetet i Oslo er ett av disse, som deltaker i Nordic Datagrid Facility (NDGF), opplyser Seksjon for utdannings- og forskningsstøtte ved USIT.

Universitetets senter for informasjonsteknologi
USIT) har i tett samarbeid med fysikere ved Universitetet i Oslo i snart to år levert høykvalitetstjenester til forskere verden over som har forberedt eksperimenter på CERNs Large Hadron Collider.

400 datamaskiner

Konkret har USIT etablert regnekraft tilsvarende 400 datamaskiner og omfattende datalagringskapasitet (240 Terabytes), samt et spesialnettverk som knytter disse ressursene til CERN. Dette gjør det mulig for forskere å
analysere og studere de enorme dataastrømmene som genereres med LargeHadron Collider, på leting etter forståelse av prosessene rundt universets opprinnelse.

(Oppdatert 11.09.08 kl. 09.25)

Emneord: Fysikk, Forskning Av Martin Toft
Publisert 10. sep. 2008 15:50 - Sist endret 10. des. 2008 15:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere