Ett skritt nærmere nytt veksthus på Tøyen.

I snart 80 år har man kjempet for et nytt utstillingsveksthus på Tøyen. Nå er målet kommet et skritt nærmere. Universitetet har bedt Kunnskapsdepartementet om å sette i verk prosjekteringen av veksthuset.

Oase 60 grader nord: Arkitekt Stein Halvorsens tegning av det planlagte veksthuset på Tøyen.

Seniorarkitekt Helga Sagsveen i Teknisk avdeling forteller til Uniforum at Universitetet i Oslo har sendt et brev til Kunnskapsdepartementet og bedt om at departementet gir Statsbygg i oppdrag å gjennomføre en prosjektering av nytt utstillingsveksthus på Tøyen.
- Jeg håper at Statsbygg mottar dette oppdragsbrevet i nærmeste framtid, slik at arbeidet kan komme i gang i løpet av våren, sier hun.

For de ansatte på Tøyen er dette gode nyheter.
- Vi har lenge følt at vi har jobbet med ryggen mot veggen i denne saken, og er glad for at prosessen endelig kommer i gang, uttaler museumsdirektør Elen Roaldset.
En annen som har engasjert seg sterkt for nytt utstillingsveksthus, er gartner Anne Finnanger.
- Nå føler vi oss endelig trygge på at et nytt veksthus vil være på plass i løpet av få år. Det vil bety et stort løft både for museet og for byen Oslo, sier hun.


Mangler 100 millioner
Kampen for et nytt utstillingsveksthus på Tøyen begynte allerede i 1930-årene. Opp gjennom årene er flere veksthus blitt tegnet og utredet, men samtlige har strandet fordi de nødvendige bevilgninger er uteblitt.

I 1998 utlyste Universitetet i Oslo en internasjonal arkitektkonkurranse. Vinneren ble arkitekt Stein Halvorsen med prosjektet "Oase 60 grader nord", og det er med utgangspunkt i disse tegningene at det nye utstillingsveksthuset skal prosjekteres.

Huset har i dag en kostnadsramme på rundt 220 millioner kroner. Universitetet i Oslo har tidligere overført 30 millioner til prosjektet fra Tøyenfondet og stilt krav om at Naturhistorisk museum må skaffe til veie 100 millioner kroner i sponsormidler, før det vil søke departement og storting om de nødvendige bevilgninger. I 2007 fikk museet 50 millioner fra Jens Ulltveit-Moe og 10 millioner kroner fra selskapet Yara. Staten gir 25 prosent i gaveforsterkning på gaver til forskningsinstitusjoner. Til sammen utgjør dette derfor 75 millioner kroner.

Emneord: Museene, Veksthus på Tøyen Av Grethe Tidemann
Publisert 17. jan. 2008 15:06 - Sist endret 10. des. 2008 14:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere