Nyheter fra 2007 - Side 3

Publisert 8. nov. 2007 15:43

Kronprins Haakon kom til Blindern i formiddag for å delta på eit lukka møte hos forskarane som jobbar med det strategiske forskingsprogrammet Kulturell kompleksitet i det nye Noreg (CULCOM). Han blei tatt imot av professor Thomas Hylland Eriksen som leier forskingsprogrammet.

Publisert 8. nov. 2007 09:49

Forskarforbundet går til kraftig åtak på styrevedtaket frå 23. oktober om å innføra nytt administrasjonsreglement for musea. - Det opnar for at eksterne styremedlemar kan bli styreleiarar for begge musea. Rektor Geir Ellingsrud har difor forlate plattforma han gjekk til val på, meiner hovudtillitsvald Live Rasmussen.

Publisert 7. nov. 2007 13:06

- For å bringe samfunnet nærmere målet om full deltaking og likestilling, trengs mer forskning, mener pådriverne bak en kommende konferanse.

Publisert 7. nov. 2007 12:57

På nye Ahus skal containere ta heisen alene og medisiner distribueres i Nord-Europas største rørpostsystem. Pasientene skal bo i sengetun, og legene sitte i kontormiljøer. Uniforum har fått en sniktitt på det nye sykehuset som åpner i oktober 2008.

Publisert 7. nov. 2007 10:22

- Eg har ikkje gjort noko gale. Det seier instituttleiar Jan B. Ommundsen ved Institutt for lærarutdanning og skuleutvikling til Uniforum etter at NRK i dag melde at han hadde tent 23,4 millionar kroner på aksjar i dei private John Bauer-skulane i Sverige.

Publisert 6. nov. 2007 16:44

Førstebibliotekar José Maria Izquierdo ved Universitetsbiblioteket er valt til leiar for dei 17 000 medlemane til den internasjonale foreininga for spansklærarar (FIAPE). - Hovudmålet mitt er å få fleire til å ta i bruk moderne undervisningsmetodar, seier Izquierdo til Uniforum.

Publisert 5. nov. 2007 12:46

Regjeringen satser 15 millioner kroner til oppstart av et nasjonalt nettverkssekretariat for Latin-Amerika-kompetanse og et eget forskningsprogram gjennom Norges forskningsråd. Det opplyste miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han og forskningsminister Tora Aasland 2. november lanserte regjeringens Latin-Amerikasatsing.

Publisert 2. nov. 2007 14:01

- Opplæring av barn og unge er ei av dei viktigaste samfunnsoppgåvene i Noreg. Eg ynskjer meg difor lærarar med autoritet, som ikkje er autoritære, men som har evna til å skapa ro i klassen og motivera elevane til innsats. Det sa kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell på markeringa av Institutt for lærarutdanning og skuleutviklings 100-årsjubileum i Universitetetets Aula i dag.

Publisert 1. nov. 2007 14:36

20 000 ansatte ved 33 av landets universiteter, høgskoler, og forskningsinstitutter, inkludert Uninett og Norges forskningsråd, skal de to neste årene benytte de tre hotellkjedene Choice Hotels, Rica Hotels og Thon Hotels, samt Britannia Hotell i Trondheim når de reiser i Norge. Sektoren regner med å spare 25-30 millioner kroner på den nye hotellavtalen, sammenlignet med ordinære hotellpriser, går det fram av en pressemelding fra UiO.

Publisert 31. okt. 2007 15:58

Øyvind Norderval får likevel professoratet i oldkirkens teologi- og kirkehistorie ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo, etter at en ny sakkyndig komité har sett på ansettelsessaken fra 2005.

Publisert 31. okt. 2007 11:10

75 år er gått siden Ragnar Frisch fikk opprettet et forskningsinstitutt under navnet Universitetets Økonomiske Institutt. Instituttet har opp gjennom årene fått smykke seg med to Nobelprisvinnere, det har avlet tre statsministere, og nå nylig ble det tildelt et Senter for fremragende forskning.

Publisert 30. okt. 2007 16:16

- En ny generasjon akademikere går tapt i Zimbabwe. Som en motkraft bør Universitetet i Oslo sette i gang et kriseinitiativ for å hjelpe zimbabwiske studenter og forskere, sier Anne Hellum, professor ved Institutt for offentlig rett.

Publisert 30. okt. 2007 15:31

Universitetet i Oslo, Universitetet for miljø- og biovitenskap, Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo har undertegnet en samarbeidsavtale for styrking og profilering av hovedstadsområdet som forsknings- og utdanningsregion. - Vi har alle fire ting å tjene på å samarbeide, sier rektor Geir Ellingsrud ved UiO i ei felles pressemelding.

Publisert 29. okt. 2007 16:24

Universitetet i Oslo har startet et utviklingsprogram for å styrke og motivere forskningsledere. - De er nøkkelpersoner i forhold til Universitetet i Oslos mål om å være et fremragende forskningsuniversitet, sier programansvarlig Olaug Kristine Bringager.

Publisert 29. okt. 2007 14:56

- Det er nesten ingen av iranarane me har hatt kontakt med som støttar prestestyret, men også dei regimekritiske synest Iran skal ha eit atomenergiprogram. Og om USA går til åtak, vil alle gå saman om å forsvara landet sitt. Det er inntrykket persiskstudentane Harriet Toft og Magnus Aasrum sit igjen med etter eit seks veker langt studieopphald i Teheran.

Publisert 26. okt. 2007 13:59

Fargerik haute couture og akrobatisk street dance i skjønn forening - og i tillegg god vin fra regnbuenasjonen. Det var det de 300 gjestene på det sørafrikanske moteshowet fikk oppleve rundt catwalken i vestibylen på Georg Sverdrups hus på Blindern sist uke.

Publisert 25. okt. 2007 14:42

- Eg klarer ikkje å endra forslaget til statsbudsjettet for 2008, men eg skal sjå kva eg klarer å få til i revidert budsjett for 2008. Det lova minister for forsking og høgare utdanning, Tora Aasland (SV) overfor Uniforum etter at ho hadde talt til 2000 demonstrerande studentar og akademikarar framfor Stortinget i formiddag.

Publisert 25. okt. 2007 10:10

Nytt av høsten er at alle ansatte ved Universitetet i Oslo kan få fri én time i uka for å trene i SiOs treningsanlegg. Ansatte som har lyst til å ta en time fri fra jobben for å trene gratis i SiOs anlegg, kan velge mellom tre ulike dager og steder. De som vil kan dermed få oppfylt ønsket om å svømme på jobben.

Publisert 24. okt. 2007 16:19

Det er viktig å etablera eit kombinert bibliotek og læringssenter for realfagsstudentane i Vilhelm Bjerknes` hus og Niels Henrik Abels hus. Det vedtok Universitetsstyret i går. Kostnadene vil koma på 42 millionar kroner, medan ventilasjonsanlegget og brannsikringa i bygningane allereie er oppgraderte for 24 millionar kroner.

Publisert 23. okt. 2007 17:05

- Konsekvensen av å kutte i budsjettet nå kan bli at ny UiO-web blir utsatt, noe som vil gjøre den enda dyrere. Og det er grenser for hva vi får gjort om vi må gå på sparebluss hele neste år, sier prosjektleder Marianne Braaten Wold. Hun frykter for fremtiden til UiOs web-satsing på grunn av ventede budsjettkutt ved UiO for neste år.

Publisert 23. okt. 2007 10:52

Investoren Stein Erik Hagen har gitt 100 millioner kroner til medisinsk forskning ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet. Det skal gå til medisinsk forskning som ikke er prioritert av kommersielle interesser og fordeles over en tiårsperiode, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Publisert 20. okt. 2007 22:19

- Det er på tide at regjeringen følger opp målsettingen i Soria Moria-erklæringen om at 3 prosent av BNP skal gå til forskning, sa den syklende medisinprofessoren Joel Glover, da han ankom Oslo med støtteerklæringer fra kolleger ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Publisert 19. okt. 2007 18:20

- Jeg er veldig fornøyd med oppdelingen av Kunnskapsdepartementet. Ett av problemene har vært at dette departementet har hatt en for stor portefølje. To likestilte statsråder vil kunne dekke dette brede ansvarsområdet bedre, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Geir Ellingsrud, i en kommentar til omkalfatringene i regjeringen 18. oktober.

Publisert 19. okt. 2007 15:46

Kvinneandelen blant doktorandene økte til 47 prosent i første halvår 2007. Dette er høyere enn noen gang tidligere, melder NIFU STEP. Men det er store forskjeller mellom fagområdene.

Publisert 18. okt. 2007 14:06

Etter ekstraordinært statsråd torsdag ettermiddag ble det klart at Øystein Djupedal går av som kunnskapsminister og erstattes av to statsråder, én med ansvar for forskning og høyere utdanning og én med ansvar for barnehager og grunnskole. Ny forskningsminister blir Tora Aasland fra SV.