Stein Erik Hagen gir 100 mill. til medisinsk forskning på UiO

Investoren Stein Erik Hagen har gitt 100 millioner kroner til medisinsk forskning ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet. Det skal gå til medisinsk forskning som ikke er prioritert av kommersielle interesser og fordeles over en tiårsperiode, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

PENGEGAVE: Stein Erik Hagen og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe undertegner avtalen om at UiO og Rikshospitalet skal motta 100 mill. kroner til medisinsk forskning.
Foto: Ståle Skogstad

Under en seremoni mandag 22. oktober ble det undertegnet en avtale der Stein Erik Hagen forplikter seg til å gi Universitetet i Oslo og Rikshospitalet 100 millioner kroner, fordelt over en tiårsperiode. Pengene skal gå til medisinsk grunnforskning. Pengene skal i hovedsak brukes på forskning ved Medisinsk avdeling på Rikshospitalet.

- Jeg hører at de ligger langt fremme, men at de ikke har midler til å oppnå resultater som kan forbedre tusenvis av nordmenn og andre menneskers liv, sa Stein Erik Hagen til NRK mandag.

Gaven oppfyller kriteriene for ordningen med gaveforsterkning. Det innebærer at myndighetene legger til 25 prosent av beløpet. Det er et insentiv for private givere som ønsker at midlene skal gå til forskning.

Kjærkommen gave

Både rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo og administrerende direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet ga uttrykk for stor takknemlighet over en så sjenerøs gave.

- Norske forskningsinstitusjoner er ikke bortskjemte med personlige givere med visjoner for, og som har anledning til, å støtte sentrale forskningsoppgaver med beløp av en slik størrelsesorden. I våre naboland, for ikke å si i den anglo-amerikanske verden, finnes en langt sterkere tradisjon for at mennesker som har bygd opp verdier, opplever gleden av og ser de strategiske behov for å støtte kunnskapsutvikling på denne måten, sa rektor Ellingsrud i sin takketale.

Det er oppnevnt en rådgivende forvaltningskomite som skal påse at formålet med gavemidlene etterleves.

Emneord: Rikshospitalet, Økonomi
Publisert 23. okt. 2007 10:52 - Sist endret 10. des. 2008 15:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere