Det norske Videnskaps-Akademi fyller 150 år i dag

For nøyaktig 150 år siden, søndag den 3. mai 1857, ble Det Norske Videnskaps-Akademi stiftet som Videnskabs-Selskabet i Christiania.
- Historieprofessor Rudolf Keyser mente det hele var noe snobbete "Fjesk". Likevel ble etableringen godt mottatt på universitetet, forteller historikeren Kim G. Helsvig, som har skrevet bok om Akademiet.

"ELITISME PÅ NORSK": Kim Helsvig har skrevet Akademiets etterkrigshistorie. Tidligere preses, Inger Moen, er leder for bokkomiteen.
Foto: Trine Nickelsen

Statuttene slår fast Selskabets formål, nemlig "at bidrage til Videnskabens Fremme". Dette skulle skje gjennom å arrangere møter og publisere vitenskapelige skrifter.
- Muligheten medlemmene dermed fikk til å publisere originale forskningsarbeider, var nok den viktigste årsaken til at universitetets folk sluttet opp om etableringen, påpeker Kim Helsvig.

Helsvig har skrevet boken "Elitisme på norsk. Det norske Videnskaps-Akademi 1945-2007". Boken som altså tar for seg Akademiets etterkrigshistorie, ble lansert i går i Akademiets vakre hus på Drammensveien 78. Helsvig er dr.art og historiker og arbeider ved Forum for universitetshistorie ved Institutt for arkeologi, konservering og historiske studier.

- Jeg har vært opptatt av å sette Akademiets indre liv og utvikling i sammenheng med mer generelle endringsprosesser i norsk vitenskap og forskning, understreker han.

Kongen kommer

Fødselsdagsfeiringen i dag omfatter først årsmøtet i Universitetets Gamle festsal i Urbygningen, der mange prominente gjester fra inn- og utland vil være til stede.

Og blant dem: Ærespreses og æresmedlem i Akademiet; HM Kong Harald og HM Dronning Sonja. Årsmøtet ledes av preses Jan Fridthjof Bernt og hovedtaler er professor Robert May, Oxford University. Etter arrangementet i festsalen fortsetter feiringen med festmiddag på Grand Hotell.

Av Trine Nickelsen
Publisert 3. mai 2007 12:32 - Sist endret 10. des. 2008 14:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere