Ny direktørduo lover stø kurs for UiO-skuta

Tove Kristin Karlsen blir universitetets øverste direktør fra 1. mai, mens Benedicte Rustad får stillingen som assisterende direktør. - Vi skal sørge for at skuta holder fart og retning til ny direktør er på plass, lover de to.

NYTT LEDERPAR: - Vi skal sørge for at oppgavene som er i gang, blir gjennomført med samme tempo og kvalitet som før, forsikrer Tove Kristin Karlsen og Benedicte Rustad.
Foto: Ståle Skogstad

Universitetsdirektør Hanne Harlem har bare noen dager på seg til å rydde pulten før hun etter planen forlater sitt kontor 2. mai. Harlem har sittet i direktørstillingen siden 1. januar 2004, og avgangen er, ifølge henne selv, helt udramatisk og skyldes hensynet til helse og hjem.

Prosessen med å finne ny direktør er for lengst i gang. Stillingen blir lyst ut i disse dager og et rekrutteringsfirma er satt på saken, og går alt slik det skal, blir det tilsetting i juni. Det betyr at den nye direktøren kan ta fatt på arbeidet i oktober. I mellomtiden vil hun som har vært "Harlems høyre hånd" tre inn i stillingen og bli der til ny universitetsdirektør er på plass.

Fugleperspektiv på UiO

Tove Kristin Karlsen; de fleste kjenner til henne nå etter ett år i UiO-ledelsen. Men likevel, bare for kort å repetere:
Karlsen har mange år bak seg som fakultetsdirektør på Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Da hun begynte i stillingen som assisterende universitetsdirektør, var det imidlertid fra Norges musikkhøgskole hun kom. Der var hun administrerende direktør i tre år. Og om noen dager blir hun altså konstituert universitetsdirektør.

Benedicte Rustad er heller ikke noe ubeskrevet blad på UiO: I åtte år har hun vært fakultetsdirektør ved Det juridiske fakultet. Rustad, som er utdannet økonom, var tidligere administrasjonssjef på Norsk Folkemuseum. Og om noen dager konstitueres hun altså i stillingen som assisterende universitetsdirektør.

- "Konstituert assisterende universitetsdirektør" - ganske kraftig tittel, det der ...
- Det har du rett i. Hvordan tar jeg den på engelsk, tro?

- Hvilke tanker har du om de oppgavene som venter deg?
- Jeg vet at arbeidet kommer til å bli meget spennende og utfordrende. Og framfor alt gir stillingen meg en mulighet til å se universitetet i et fugleperspektiv. For meg som har jobbet så lenge på fakultetsnivå, er det morsomt å kunne betrakte helheten. Nå har jeg sjansen til å bli godt kjent med departementet. En stilling lenger ned i organisasjonen gir ikke den samme nærheten. Dessuten synes jeg det er interessant å samarbeide med en faglig ledelse.

- Kjenner dere hverandre godt?
- Ja. Tove Kristin var fakultetsdirektør på SV-fakultetet da jeg begynte som fakultetsdirektør på Jus. Jeg snakket med daværende universitetsdirektør, Tor Saglie, og han rådde meg til å ta en samtale med Tove Kristin. Det var svært nyttig, minnes Rustad.

- Benedicte var en fin person å spørre da det ble klart at stillingen som assisterende universitetsdirektør ville bli ledig i noen måneder. Hun har lang erfaring og kommer fra et fakultet som er i god shape. Vi har startet opp i forkant av 1. mai for at overgangen skal gå mest mulig smertefritt, forteller Karlsen.
- Jeg er i en lærlingperiode, presiserer Rustad.

- Og fagbrevet får du 1. mai?
- Vel, det gjenstår først å se om jeg består prøven ...

- Proff ledelse

Rustad er imponert over sine nye kolleger.
- Det er meget høyt tempo her. Jeg er imponert over profesjonaliteten ved universitetsdirektørens kontor. Virkelig! Avdelingen er veldrevet og arbeidet godt planlagt.

- Hva er de viktigste oppgavene dere tar fatt på?
- Vi vil sørge for at de oppgavene som er i gang, blir gjennomført med samme tempo og kvalitet som før. Eller for å si det sånn: Vi vil forsikre oss om at skuta holder fart og retning til ny direktør er på plass. Vi skal følge strategi og årsplanen som er lagt. For øvrig er det ikke så lang tid vi skal leke alene, da, påpeker Karlsen.

- Og forholdet til rektoratet?
- Som Benedicte var inne på, så er en av grunnene til at direktørjobben er så spennende og morsom, dette at vi jobber med en faglig ledelse; med rektoratet og dekanene, framholder Karlsen.

Søke stillingen?

- Søker dere den ledige stillingen som universitetsdirektør?
- Nei, det er helt klart at det gjør jeg ikke, svarer Rustad kontant. - Jeg er innstilt på å være her i den perioden som er nødvendig. Og så gleder jeg meg til å komme tilbake til fakultetet med fornyet kraft. Det er en flott mulighet vi har her på UiO, i et så stort system, at vi hele tiden kan lære noe nytt.

- Nei, jeg søker ikke, røper Karlsen. - Isteden ser jeg fram til at ny universitetsdirektør er på plass. For mitt vedkommende blir det å fortsette arbeidet sammen med ham eller henne i min gamle stilling som assisterende direktør.

Emneord: Universitetspolitikk, Tove Kristin Karlsen Av Trine Nickelsen
Publisert 18. apr. 2007 11:59 - Sist endret 10. des. 2008 15:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere