Kronprins Haakon åpner Det internasjonale polaråret

Kronprins Haakon vil foreta den offisielle åpningen av Det internasjonale polaråret 2007-2008 i Norge på Rådhusplassen i Oslo 1. mars. Statsminister Jens Stoltenberg og Forskningsrådets direktør Arvid Hallén vil også være tilstede. Rammen omkring arrangementet blir klima, snø- og isaktiviteter for skolebarn, melder Forskningsrådet.

ÅPNER POLAÅRET: Kronprins Haakon skal åpne Det internasjonale polaråret 1. mars. Bildet er tatt under 60-årsjubileet til Den internasjonale sommerskolen, UiO. (Foto: Sissel Drevsjø)

International Polar Year 2007-2008 strekker seg over to år for at forskerne skal få mulighet til å gjennomføre datainnsamling i to påfølgende sesonger både i Arktis og i Antarktis. I løpet av denne perioden skal forskningsressurser og finansiering fra over 60 land koordineres i et ekstraordinært krafttak for å øke kunnskapene våre om polområdene, spesielt når det gjelder klima. Trolig blir Polaråret det største internasjonale forskningssamarbeidet noensinne.

Kronprins Haakon har påtatt seg å være Polarårets høye beskytter - i likhet med kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark.

I tillegg til hovedarrangementet i Oslo, vil det også være åpningarrangementer av ulike slag i Longyearbyen, Ny-Ålesund, på Troll-stasjonen i Antarktis og ved Polarmiljøsenteret i Tromsø.

Den internasjonale åpningen foregår i Paris kl. 11.00 og Polaråret feires verden over i løpet av dagen. Dette er fjerde gang verden samler seg om et Polarår. Sist var i 1957-58. Som foregående Polarår, er også dette en verdensbegivenhet, og det er ventet at innsatsen vil resultere i forskningsgjennombrudd innenfor viktige felt og flere spektakulære prosjekter.

Emneord: Forskningspolitikk, Forskning
Publisert 21. feb. 2007 15:53 - Sist endret 10. des. 2008 15:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere