Universitetsbibliotekene sier nei til urimelige betingelser fra Blackwell

Fra 1. januar 2007 vil bibliotekbrukere ved universitetene ikke lenger ha elektronisk tilgang til Blackwells 778 tidsskrifttitler. Årsaken er at universitetsbibliotekene ikke har lykkes i sine forsøk på å komme fram til en lisensavtale for tilgang til Blackwell Publishings elektroniske tidsskrifter. Bibliotekene mener at Blackwells prisbetingelser og prisøkning er uakseptable,skriver bibliotekdirektørene i en felles pressemelding.

SIER NEI TIL FORLAG: Bibliotekdirektør Bente R. Andreassen ved UiO og de andre norske bibliotekdirektørene sier nei til urimelige betingelser fra tidskriftssforlaget Blackwell.
Foto: Ola Sæther

"Blackwell har tidsskrifter innen alle våre fagområder, så dette vil merkes for alle våre brukere," sier bibliotekdirektør Helge Salvesen ved Universitetsbiblioteket i Tromsø. For å gjøre ulempen minst mulig for brukerne kommer bibliotekene til å tilby gratis innlån. Bibliotekene erfarer at utgiverne i praksis dikterer priser og betingelser for tilgang til sine tidsskrifter. Bibliotekdirektørene er samstemte i at dette er en situasjon universitetsbibliotekene ikke kan leve med stort lenger.

Fag- og forskningsbibliotek verden over har i de senere årene "blitt mer og mer digitale" i den forstand at et økende antall av bibliotekenes tidsskrifter nå kun er tilgjengelige for brukerne på nettet. Tidsskriftene mottas ikke lenger i papirform.

De tradisjonelle abonnementene er erstattet av lisensavtaler med utgivere om tilgang til deres tidsskriftdatabaser. Gjennom oppkjøp og fusjonering kontrolleres nå dette markedet av noen få store aktører. Prisøkningen står ikke i forhold til den generelle konsumprisindeksen og den moderate økningen i bibliotekbudsjettene.

Internasjonalt utgis det om lag 2.5 millioner vitenskapelige tidsskriftartikler hvert år gjennom om lag 24.000 tidsskrifter. Før ble vitenskapelig kunnskap formidlet gjennom trykte tidsskrifter og bøker, men som i resten av samfunnet er kommunikasjonsveiene i dag blitt digitale, og mesteparten av bibliotekenes budsjetter er nå bundet opp i digitale informasjonsressurser.

Dette er de 18 mest brukte tidsskriftene fra Blackwell Publishing ved UiO. Det blir lastet ned over 700 artikler fra hvert av de følgende tidsskriftene:
Molecular Microbiology
Molecular Ecology
Traffic
Journal of Neurochemistry
Immunological Reviews
Epilepsia
European Journal of Neuroscience
Journal of Advanced Nursing
British Journal of Haematology
Acta Psychiatrica Scandinavica
FEBS Journal
Acta Anaesthesiologica Scandinavica
American Journal of Transplantation
Annals of the New York Academy of Sciences
Journal of Child Psychology and Psychiatry
Oikos
Journal of Thrombosis and Haemostasis
Child Development
Emneord: Universitetsbiblioteket, Sentrene
Publisert 2. jan. 2007 10:25 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere