Faddere på medisin beklager nakenfest

Faddere på medisinstudiet på Universitetet i Oslo beklager innslag av nakenhet og bruk av en død rotte som skremsel under medisinstudentenes fadderuke i forrige uke. Det var NRK som kunne avsløre disse hendelsene i sin morgensending i dag. - Vi som faddere ser i ettertid at opplegget vi la opp til i år kan ha virket støtende, noe vi beklager på det sterkeste, skriver Ine Marie Andersen og Kaveh Rashidi,som er fadderansvarlige.

BEKLAGER: DE fadderansvarlige beklager innslag av nakenhet, bruk av en død rotte som skremsel og drikkepress under medisinstudentenes fadderuke i forrige uke.
Foto: Martin Toft

Det var altså i dag tidlig NRK Radio kunne avsløre at andreårsstudenter ved medisinstudiet på UiO hadde arrangert en fadderuke for nye studenter med et rebusløp som inneholdt simulering av samleie uten klær på, slikking av rotter, kroppstårn med halvnakne mennesker, kleslenke og kosing med eldre medstudenter.

Tre av studentene fortalte i et intervju med NRK i detalj hvordan rebusløpet var lagt opp. Om lag 70 av de 108 nye studentene deltok på arrangementet på Domus Medica, og så godt som alle endte opp helt eller delvis nakne.
Både UiO-rektor Geir Ellingsrud og generalsekretær Terje Vigen har i dag tatt sterk avstand fra denne formen for innvielsesseremoni.

- Dette har ingenting med en fadderordning å gjøre. Når medisinstudentene skal bli veiledet i studiet, er det uheldig at de starter med et inntrykk av at dette er måten studiet er lagt opp på. Dessuten handler det om etikk og respekt for hverandre, sier Vigen til NRK.

- Naken-seanser og simulering av samleie er uakseptabel oppførsel av legestudenter under fadderuka, sier rektor Geir Ellingsrud til NRK.

I ettermiddag beklager de fadderansvarlige altså disse enkelthendelsene.

I beklagelsen viser de til at fadderuka på medisin skal være en positiv ramme rundt stiftingen av nye bekjentskap.

- Spesielt beklagelig er det også at alvorlige enkelt-hendelser, som er forårsaket av enkeltpersoners dårlige dømmekraft, har inntruffet. Disse enkelthendelsene omfatter at det på en av postene ble brukt en død rotte som skremsel og at en av fadderne har direkte oppfordret enkelte studenter til å kle av seg for å få poeng i en konkurranse. Dette er hendelser vi som faddere tar kollektivt sterk avstand fra, og skriftlige beklagelser er blitt sendt til de berørte studenter.

- De ansvarlige faddere ble også fratatt alt ansvar umiddelbart etter at vi ble kjent med det inntrufne, skriver de to faddernansvarlige på vegne av alle fadderne. Og de legger til at når det gjelder kollektivt gruppepress, ser de at de som faddere ikke har vært tydelige nok på graden av frivillighet til dette opplegget.

- Det kan ha medført at studenter har følt sine personlige grenser krenket. Vi vil også vektlegge at vi dagen etter det inntrufne tok direkte kontakt med det berørte kull for å beklage og oppfordre til tilbakemeldinger, som vi har møtt med respekt og forståelse. Samtlige tilbakemeldinger har blitt tatt på alvor, og vil bli brukt i en grundig evaluering av fadderopplegget for å sikre at vi aldri vil få en lignende situasjon igjen, skriver de fadderansvarlige i beklagelsen.

- I media siteres fadderansvarlig Ina Marie Andersen som om det på studiet nå er en sterk motstand mot de studentene som uttalte seg. Dette har overhodet ikke vært intensjonen og det er beklagelig hvis de har blitt oppfattet slik. Hensikten har hele tiden vært å slå ring rundt alle berørte parter, understreker Andersen og Kaveh Radhidi.

- Vi som faddere ser i ettertid at hele opplegget har kunnet virke støtende, og vi vil imøtekomme berørte parter med respekt og forståelse. Vi beklager vår ubetenksomhet, og håper at neste fadderuke vil fylle sin opprinnelig tiltenkte funksjon: å være et sosialt og inkluderende møtested for nye studenter, lover de to fadderansvarlige.

Emneord: Studentsaker, Studentforhold Av Martin Toft
Publisert 29. jan. 2007 16:55 - Sist endret 10. des. 2008 14:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere