Svensken Lennart Carleson fikk Abelprisen for 2006

Den 78 år gamle svenske professoren Lennart Carleson fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm er tildelt Abelprisen i matematikk for 2006. Det kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Ole Didrik Lærum klokken 12.00 i dag. Carleson får prisen for sine bidrag til harmonisk analyse og teorien om kontinuerlige dynamiske systemer. Prisen er på seks millioner kroner.

TILDELT ABELPRISEN: Professor Lennart Carleson fra Den Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm er tildelt Abelsprisen 2006.(Foto: Privat/ Abelprisen/Det Norske Videnskaps-Akademi)

En internasjonal komité bestående av fem fremragende forskere innenfor det matematiske fagfeltet har vurdert de nominerte kandidatene til prisen og avgitt sin innstilling til styret i Det Norske Videnskaps-Akademi.

- Carleson får prisen for sitt dyptgående og nyskapende bidrag av harmonisk analyse og teorien om kontinuerlige og dynamiske systemer, sa preses Ole Didrik Lærum da han kunngjorde prisvinneren i lokalene til Det Norske Videnskaps-Akademi i dag. Carleson er teoretisk matematiker og er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim.

Selve prisoverrekkelsen vil finne sted 23. mai i Universitetets Aula i Oslo. Prisen vil bli overrakt av HM kong Harald.

Abelprisen

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802-1829).

Niels Henrik Abels minnefond ble etablert 1. januar 2002 med det hovedmål å dele ut en Abelpris for fremragende matematisk arbeid. Prisens størrelse er 6 millioner norske kroner (ca 725 000 Euro) og ble for første gang delt ut 3. juni 2003.

Emneord: Abelprisen Av Martin Toft og Lars Hoff
Publisert 23. mars 2006 11:15 - Sist endret 26. mars 2009 15:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere