Norsk-amerikaner gir millioner til grunnforskningspriser

Den norskamerikanske forretningsmannen Fred Kavli gir penger til et fond som skal dele ut tre priser for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet undertegnet tirsdag 3. mai en samarbeidsavtale med Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi om utdeling av disse forskningsprisene. Hver pris er på 1 million dollar og skal for første gang deles ut i september 2008, går det fram av en pressemelding fra Vitenskapsakademiet.

MILLIONGAVE: Fred Kavli gir millioner til grunnforskningspriser
Foto: Ola Sæther

De tre partene inngår et samarbeid om å dele ut priser for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene, som får navnet Kavliprisene, skal fremme naturvitenskapelig og teknologisk forskning på sentrale og fremtidsrettede fagområder. Dette er i tråd med prioriteringer i forskningsmeldingen Vilje til forskning som Regjeringen la frem før påske.

Hver av de tre prisene vil bestå av 1 million USD, betalt av Kavli Foundation. I tillegg vil vinnerne motta en medalje og et diplom. Dette fører prisene opp på nobelprisnivå, og de vil deles ut i Oslo for første gang i september 2008.

Norsk-amerikaneren Fred Kavli er grunnlegger av Kavli Foundation. Kavli ble født i Eresfjord i Møre og Romsdal og utdannet seg til fysiker ved NTH i Trondheim. I 1956 utvandret han til USA og bygget opp en betydelig formue gjennom produksjon av sensorer til blant annet flyindustrien. Etter å ha trukket seg tilbake fra forretningsvirksomheten, etablerte Kavli stiftelsen Kavli Foundation, som har donert nærmere 100 millioner dollar til forskningsformål.

- Det er svært positivt at Fred Kavli velger å dele ut forskningsprisene i Norge, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet. - Dette vil i sterk grad bidra til faglige kontakter med de aller sterkeste forskningsmiljøene i verden innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene vil følges opp av symposier i forbindelse med prisutdelingene, noe norske forskningsmiljøer vil få direkte gevinst av, forteller statsråden videre. Dette vil kunne bidra til økt samarbeid over landegrensene, noe som også ble vektlagt i forskningsmeldingen.

Kavli er spesielt opptatt av å støtte grunnforskning. - Nesten alt vi kommer i kontakt med i vårt daglige liv, er blitt utviklet eller forbedret gjennom grunnforskning. Jeg håper at Kavliprisene vil bidra til at forskning og vitenskap også oppnår den anerkjennelse det fortjener. I dag er det dessverre altfor ofte at det kun er idrettsmenn og filmskuespillere som blir dyrket som helter, sier Fred Kavli.

Prisvinnerne vil foreslås av fagkomiteer innen hvert fagfelt. Komitémedlemmene vil bli nominert av vitenskapsakademiene i de land som er faglig sterkest i de aktuelle fagene, noe som måles etter antall vitenskapelige publikasjoner. Det Norske Videnskaps-Akademi vil utpeke vinnerne av Kavliprisene.

Emneord: Priser
Publisert 4. mai 2005 09:52 - Sist endret 10. des. 2008 15:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere