Blikk fra helvete i kapellet på Blindern

I kjetting henger fotografier av barn og unge som er tvunget til prostitusjon, slaveri og tigging. Historiene om dem lever nå i studentkapellet på Blindern.

ØDELAGT: - Aldri har jeg møtt et menneske som er så ødelagt inni seg som denne jenta, forteller fotograf Bente Bjercke.
Foto: Ola Sæther

Menneskehandel (på engelsk: trafficking) er tema for en nyåpnet utstilling i studentkapellet i Fredrikke-bygningen. Bak utstillingen står Kirkens Nødhjelp og Blindern studentmenighet. Utstillingen er tilknyttet Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, som i år går av stabelen den 15. mars.

Menneskehandel er i dag den tredje største illegale handel i verden - etter våpen og narkotika. Millioner av mennesker, særlig kvinner og barn, blir hvert år utsatt for bortføring, vold og grove overgrep.

- Kapellet er et stille rom, et rom for konsentrasjon. I dette rommet kan vi nå få kjenne på de utfordringene som trenger inn til oss fra verden omkring, sa studentprest Nils Riedl under åpningen den 28. februar. Utstillingen viser fotografier fra Laos, Thailand, Albania og Kosovo som belyser forskjellige former for menneskehandel - det nye slaveriet. Til hvert av bildene er det knyttet en historie.

Lever i frykt

Ved et av bildene står fotograf Bente Bjercke. Bildet viser litt av ansiktet til en ung jente, blikket er klart og blått, men uttrykker angst.
- Denne jenta har en forferdelig historie. Aldri har jeg møtt et menneske som er så ødelagt inni seg som henne, sier Bjercke, som har tatt flere av bildene i utstillingen.

- Vi kaller henne Mira. Hun gråt lenge før hun klarte å si noe. Bare 15 år gammel ble hun tvunget til prostitusjon i Italia.

Da Mira etter flere år, til sist greide å komme tilbake til hjemlandet Albania, vendte familien henne ryggen. Nå lever hun med en vanvittig frykt for at mafiaen skal drepe henne. Likevel har hun våget å anmelde dem som har ødelagt livet hennes. Mira sa at om det kan hindre bare én jente å gjennomgå det hun har gjort, så er det verdt det, forteller Bjercke.

Utstillingen varer til fredag 11. mars. Kapellet er åpent alle hverdager.

Emneord: Kapellet på Blindern Av Trine Nickelsen
Publisert 1. mars 2005 14:32 - Sist endret 10. des. 2008 14:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere