Atle Kittang hedres for fremragende forskning

Forskningsrådets Pris for fremragende forskning 2003 - Årets Møbius - går til professor i allmenn litteraturvitenskap Atle Kittang, Universitetet i Bergen. Prisen er på 500 000 kroner.

Kittang får prisen for sin fremragende og brede forskningsinnsats, og for sin evne til å skape dynamiske og kreative miljøer rundt seg. I tillegg er han en aktiv deltaker i faglige, så vel som i mer allmenne debatter. Kittang er nasjonalt og internasjonalt en faglig autoritet, som står i fremste rekke når det gjelder kjennskap til og formidling av internasjonal litteraturteori, går det frem av pressemeldingen fra Norges forskningsråd.

Allerede Kittangs doktorgrad om den franske poeten Arthur Rimbaud (fra 1975) er blitt stående i den internasjonale litteraturen. Hans analyser har også gitt helt nye perspektiver til forskningen om Knut Hamsuns verk, og hans seneste bok Ibsens heroisme (fra 2002) gir en helhetlig forståelse av Ibsens dramatikk etter Brand. Kittangs omfattende produksjon må regnes som betydelige bidrag til internasjonal forskning.

Atle Kittang er en ekte humanist, heter det i juryens begrunnelse, og han representerer så vel tradisjon som fornyelse innenfor sitt fag. Kittang har en utpreget evne til å være forskningsmessig oppdatert, og forener på en sjelden måte solid skolering med kreativ utfoldelse. Han er en frisk og skarp debattant, og nøler ikke med å gå inn i diskusjoner om kontroversielle spørsmål. Han er en aktiv formidler, og mange utenfor fagmiljøene kjenner ham fra debatter i både tidsskrifter og i avisspaltene.

Emneord: Priser
Publisert 6. nov. 2003 16:31 - Sist endret 10. des. 2008 14:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere