Underdal: - Myndighetene må yte et større bidrag til studiereformen

- Vi starter opp de nye studieprogrammene uten å ha de ressursene som skal til for å komme i mål med omleggingen til nye undervisnings- og læringsformer. Dette er studiereformens akilleshæl. For at reformen skal bli en kvalitetsreform, må også myndighetene yte sitt bidrag til prosjektet, sa rektor Arild Underdal i talen sin under velkomstseremonien for rundt 4000 frammøtte nye studenter på Universitetsplassen tirsdag 12. august 2003.

STORT OPPMØTE: 4000 studenter møtte opp på velkomstseremonien på Universitetsplassen.
Foto: Martin Toft

- Et universitetsstudium skal ikke kreve "blod, svette og tårer". Men universitetet stiller krav. Når vi sier at et studium er normert til for eksempel tre år, legger vi til grunn en studieinnsats som tilsvarer arbeidstiden i en normal fulltidsjobb, understreket rektor Arild Underdal.

Studiefinansiering

- For å komme opp på det nivået, trenger dere en studiefinansiering som gjør det mulig å være en aktiv student. Dere trenger også et studie- og undervisningsopplegg som stimulerer til innsats og utnytter semestrene bedre, mente UiOs rektor.

Årets studentkull er det første som begynner på de nye studieprogrammer som leder til bachelor- og mastergrader. Det har vært en sterk økning i antall søkere til Universitetet i Oslo i år.

-Mye nytt for alle

- Veldig mye er nytt - for dere naturligvis, men også for oss. Det gjør denne gangen selve semesteråpningen til en ilddåp. Over 30 000 studenter skal registrere seg, gjøre viktige veivalg og få nødvendige tilbakemeldinger i løpet av noen få dager, fortalte rektor, som understreket at universitetets ansatte har gjort en stor innsats for å forberede omleggingen av studiene faglig, pedagogisk og administrativt.

- Vi skal fortsatt stå på for å nå de målene vi har satt oss. Lista er lagt høyt for Universitetet i Oslo, og slik skal det være, mente Underdal. Men dere skal vite at det øker risikoen for et og annet feilskjær underveis.

- Risiker ett og annet nederlag

- Våre lærere vil invitere deg til å utfordre grensene for din egen kompetanse og yteevne. Gjør det! Da risikerer du riktignok å gå på ett og annet nederlag. Men den som ikke tar sjansen på å tape, vil aldri få oppleve gleden ved å seire, sa rektor Underdal til studentene.

Emneord: Studentforhold, Studentsaker, Universitetspolitikk
Publisert 12. aug. 2003 12:50 - Sist endret 10. des. 2008 16:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere