Førstekonsulentene taper terreng

Har du valget mellom å forske og administrere? Da bør du velge det første, i hvert fall hvis du er opptatt av lønn. En fersk rapport viser at vitenskapelig ansatte får stadig større forsprang på ansatte i administrative stillinger.

Det er Marianne Røed og Pål Schøne ved Institutt for samfunnsforskning som står bak rapporten "Forske eller administrere: Hva lønner seg?" Og svaret synes tindrende klart: Det lønner seg å forske!

Førstekonsulentene taper mest

Rapporten inneholder en analyse av lønnsutviklingen for saksbehandlere/utredere med høyere utdanning som er ansatt ved statlige universiteter og høgskoler. Analysen gjelder perioden 1991-2001.
- Avstanden på timelønn mellom vitenskapelig og administrativt ansatte er nesten doblet i løpet av 1990-tallet. Våre analyser viser at forskerne hadde om lag 8 prosent høyere timelønn enn ansatte i administrative stillinger i 1991. I 2001 er denne lønnsforskjellen økt til nesten 16 prosent. Lønnsforskjellene har økt kraftigst fra midten av perioden, påpeker Røed og Schøne.

Det viser seg at det er førstekonsulentene som har hatt den svakeste lønnsutviklingen i perioden sammenliknet med andre stillinger innen universitets- og høgskolesektoren. Blant de administrativt ansatte er det avdelingsdirektørene som har hatt den største økningen i lønn.

I 1991 hadde avdelingsdirektørene omtrent 31 prosent høyere timelønn (netto) enn førstekonsulentene. I 2001 er denne lønnsforskjellen økt til 40 prosent.

Professorene - lønnsvinnere

Men de største lønnsvinnerne er professorene: De har fått nesten 20 prosent økning i reallønnen i løpet av tiårsperioden. I 1991 var lønnsgapet mellom professorene og førstekonsulentene 31,5 prosent. Ti år senere har dette økt til nesten 50 prosent.
Men bildet inneholder også noen lyspunkter for førstekonsulentene:

- Førstekonsulenter i universitets- og høgskolesektoren har hatt en gunstigere lønnsutvikling enn førstekonsulenter i andre deler av staten, presiserer Røed.
Undersøkelsen viser at førstelektorene er den gruppen blant de vitenskapelig ansatte som har den laveste reallønnsveksten.

Rapporten inneholder dessuten en analyse av lønnsvekst innen og mellom stillinger.
Førstekonsulenter som skifter stilling, får en lønnsøkning på 8 prosent i snitt. En førstekonsulent som skifter stilling, oppnår en langt sterkere lønnsvekst enn de som blir værende i stillingen.

- Det er ikke helsvart for førstekonsulentene. Men skal en ha et økonomisk lykkelig liv, bør en altså skifte jobb, sier Schøne.

Videre omfatter analysen hva som bestemmer stillingsskift og opprykk. Det viser seg at det eksisterer en svak positiv sammenheng mellom yrkeserfaring og sannsynligheten for å skifte stilling. Til sist analyseres avgang ut av staten for førstekonsulenter. Det viser seg at sannsynligheten for avgang synker med ansiennitet i staten, noe som gjelder både kvinner og menn.

Les eller bestill rapporten her:

http://www.samfunnsforskning.no/page/Publikasjoner/Meny_Publikasjoner/7457/7752

Emneord: Universitetspolitikk, Lønn/lønnsforhandlinger Av Trine Nickelsen
Publisert 18. juni 2003 10:59 - Sist endret 10. des. 2008 15:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere