Hedret kjær kollega

For vel to år siden døde zoologen Arne Semb-Johansson, drøyt 81 år gammel. Nylig ble han hedret med et relieff støpt i bronse.

Kunstneren Øystein Bernhard Mobråten ved portrettet av Arne Semb-Johansson. Relieffet er utført i bronse, søylen i kobber.
Foto: Trine Nickelsen

Portrettet er utført av Øystein Bernhard Mobråten ved Biologisk institutt og ble avduket under en enkel seremoni 8. april. Kunstverket henger ved hovedinngangen til Kristine Bonnevies hus (Biologibygningen) på Blindern.

- Arne Semb-Johansson var en kjempe i norsk zoologi. Han var et vamt og levende menneske, sa førsteamanuensis Ivar Mysterud i sin minnetale.

Arne Semb-Johansson var professor i zoologi ved Universitetet i Oslo i 40 år, fra 1959 til 1989. Han startet som insektforsker, men da han ble professor, skiftet han felt og begynte å undersøke lemenpopulasjonenes svingninger. Semb-Johansson spilte en svært viktig rolle da biologibygningen på Blindern ble reist i 1970-årene.

- Zoologi-professoren var blant dem som initierte den første grønne bølgen i Norge og han engasjerte seg sterkt internasjonalt, påpekte Mysterud.

Semb-Johansson var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og var generalsekretær fra 1975 til 1986. Han var ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han gjorde en stor innsats som formidler av forskningsresultater og kunnskap om dyrelivet til folk flest. Blant annet var han redaktør av det populære verket "Norges Dyreliv", "Verdens Dyr" og Cappelens Dyreleksikon.

Den bærende søylen

Relieffet er utført i messing og står på en søyle av kobber som er patinert i grønt.
- Arne Semb-Johansson var den bærende søylen. Han identifiserte seg helt med denne oppgaven, sier kunstneren Øystein Bernhard Mobråten.

- Arne gikk så helt inn for alt han gjorde, han ville holde det fram, løfte det opp. Jeg valgte grønt på kobberplatene fordi grønt er naturens farge. Patineringen er gjort for å få fram fram sjatteringer og dermed beveglesen i det grønne.

- Jeg er svært glad for at jeg har fått lage hans portrett. Arne er en av de få menneskene jeg har møtt i livet som har hjertedannelse; han var fintfølende, hjertelig og medmenneskelig, minnes Mobråten.

Emneord: Biologisk institutt Av Trine Nickelsen
Publisert 13. apr. 2003 15:06 - Sist endret 10. des. 2008 15:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere