Istiden er over

Endelig smelter den, snøen som kom den nest siste helgen i oktober og ble liggende. Ved Universitetet i Oslo er det Parkavdelingen som har hovedansvaret for å fjerne snø og is, og i år har ansvaret vært ekstra tyngende, bokstavelig talt. - Jeg kan ikke huske at vi har hatt så mye snø siden jeg begynte i Parkavdelingen for 25 år siden, sier Jan Solberg.

Tusenvis av mennesker ferdes daglig på strekningen mellom Blindern T-banestasjon og universitetet. - Her strør vi i perioder to ganger om dagen, sier Jan Solberg.
Foto: Grethe Tidemann

Da byrådsleder Erling Lae falt på glattisen og slo rumpa i vinter, skjønte både han og byens borgere for alvor at her er det noen som ikke oppfyller sitt ansvar, det være seg kommune og gårdeiere. I vinter har måkingen og strøingen av byens gater og fortau vært ytterst mangelfull om man skal dømme etter avisinnleggene fra irriterte osloborgere.

Men det finnes i hvert fall et hederlig unntak. På Blindern har gangveier, trapper og parkeringsplasser stort sett vært både ryddet og strødd når studenter og ansatte har gjort sitt innrykk om morgenen og ofte i tydelig motsetning til omliggende gater og fortau.

- Er det kommet fem centimeter snø, brøyter vi, opplyser Jan Solberg, nestleder i Parkavdelingen. - Rundt klokken 09.00 om morgenen skal brøytingen stort sett være ferdig, men snør det tett hele natten, er det noen ganger vanskelig å få det til. Da prioriterer vi områder hvor biler må komme fram og trapper hvor det ferdes mange mennesker, forteller han.

- Søndager hender det vi drøyer det litt, legger han til, for Parkavdelingen sørger for at universitetet er framkommelig også i helgene, og har to mann i beredskap hver eneste helg i vinterhalvåret. I år har ingen sluppet unna.

Hundre tonn grus

Når snøen er ryddet, skal plasser, gangveier og fortau strøs og trappene saltes. Utrolige mengder med grus er gått med i vinter, ca. 100 tonn hittil, i følge Solberg. Er været ekstra kaldt, blir grusen liggende oppå isen uten feste, og da skyves den vekk på steder hvor det ferdes mange mennesker. På slike strekninger strør man innimellom flere ganger om dagen. Andre dager smelter isen i sola, og grusen skylles vekk med smeltevannet. Når isen så fryser på igjen om natten, er grusen borte, og Parkavdelingen må strø på nytt neste morgen. - I perioder har vi strødd ut over fem tonn om dagen, kan Solberg fortelle.

I trappene bruker Parkavdelingen Urea eller et kalsiumklorid, som i motsetning til veisalt ikke skal virke skadelig på omgivelsene. Er det ekstra kaldt, bruker man Icemelt, et bedre, men mye dyrere kalsiumklorid som utvikler varme når det kommer i forbindelse med is og snø. Vanlig miljøskadelig veisalt er det, ifølge Solberg, mange år siden Parkavdelingen sluttet å bruke.

Problemer i rullestolgangene

Kun rullestolgangene har elektriske varmekabler. - Med unntak av de nyeste, gjelder dette dessverre bare de rullestolgangene hvor det er helning, sukker Solberg og forteller at problemet med dette er at smeltevannet fra skråningene renner ned og legger seg på de flate partiene nedenfor. Der fryser vannet på igjen og danner issvuller som Parkavdelingen må fjerne.

Avdelingen utfører alt arbeidet som skal til for å sikre framkommelighet på Blindern om vinteren med unntak av brøyting av de store parkeringsplassene på Blindern. Dette arbeidet er satt bort til firmaet Vaktmesterkompaniet.
- Tidligere år har vi vært svært fornøyd med samarbeidet, men i år har vi stort sett ringt og klagd etter hvert eneste snøfall. Det er tidsfrister som ikke er blitt overholdt, snø som er blitt lagt opp på gale steder og områder som ikke er blitt strødd, spesielt rundt Nedre Blindern og ved Domus Medica, forteller Solberg. Han regner med at problemene i år skyldes utskiftninger av sjåfører og håper samarbeidet med Vaktmesterkompaniet blir bedre etter hvert som de nye sjåførene blir mer rutinerte.

- Det hender selvfølgelig at folk klager på oss også, sier han. - Noen ganger er det områder vi glemmer å brøyte eller strø, og da er det fint når noen ringer og gjør oss oppmerksomme på det. Men vi får også mange tilbakemeldinger om at det er mye bedre brøytet og strødd på Blindern enn mange steder ellers i byen.

Den store vårrengjøringen

Nå smelter snøen, vinteren trekker sine siste krampetrekninger, og snart er ikke glatte trapper og fortau lenger et problem for de tilsatte i Parkavdelingen. Men roligere dager blir det ikke. Er det mye snø og is, blir det liten tid igjen til andre gjøremål. - Vanligvis begynner jeg arbeidet med å etterse og vedlikeholde sommermaskinene i desember. I år har jeg ennå ikke begynt, bemerker Solberg. Og nå er tiden inne for den store vårrengjøringen hvor alle tonnene med grus som er strødd ut i løpet av vinteren, fjernes. Mer arbeid i vinterhalvåret betyr mer arbeid i sommerhalvåret i Parkavdelingen.

Jan Solberg drømmer om milde snøfattige vintre, men vet at snøen har sine fordeler, som at plantene klarer seg bedre fordi snøen isolerer. - For noen år siden mistet vi halvparten av rosene på Blindern etter en lang kuldeperiode før snøen kom, forteller han. Til neste år håper han all snøen kommer tidlig og blir liggende over vinteren. Men verre enn i år kan det umulig bli.

Av Grethe Tidemann
Publisert 18. mars 2003 10:52 - Sist endret 10. des. 2008 15:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere