Irland + Storbritannia = sant

Nytt studieprogram ved UiO kombinerer studier i irsk og engelsk språk og kultur for aller første gang.

NASJONALT SYMBOL: - Det irske språket er nasjonalt symbol for irene selv om svært få bruker det daglig, forteller Jan Erik Rekdal.
Foto: Trine Nickelsen

"An bhfuill Gaeilge agat?" Oversatt til engelsk lyder det slik: "Do you speak Irish?"

- Den samme setningen på engelsk og irsk viser at språkene i de to nabolandene er svært forskjellige. Ulikheten er faktisk mye større mellom engelsk og irsk enn mellom engelsk og norsk, forteller Jan Erik Rekdal, professor i irsk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo.
Engelsk er et germansk språk mens irsk tilhører den keltiske språkfamilien.

- I dag er irsk, eller gælisk, et marginalt språk. Bare ca. 10 000 personer på noen små steder langs kysten bruker irsk i dagligtalen. Men en gang var de keltiske språkene - irsk, skotsk-gælisk, walisisk og kornisk - utbredt over alle de britiske øyene. Det tilhørte en stor og rik kultur med en ubrutt litterær tradisjon tilbake til 600-tallet, påpeker Rekdal.

- Takk til studiereformen!

Irland ble selvstendig republikk så sent som i 1949. Irsk er den irske republikkens første nasjonalspråk, engelsk det andre. - Det irske språket er nasjonalt symbol for irene selv om svært få bruker det daglig.

Rekdal forteller at han alltid har følt at Irland representerer en koloni som England ikke ønsker å vedstå seg. - Gjennom historien har England utnyttet Irlands materielle ressurser, men har vært uten interesse for kulturen og språket.

For første gang ved UiO kombineres studier av Storbritannia og Irland. Irsk inngår nå i det treårig bachelorprogrammet "Europeiske og amerikanske studier." Under dette programmet finnes studieretningen "Storbritannia og Irland".

- Denne studieretningen viser at universitetet nå virkelig tar den historiske konteksten på alvor. Takket være den nye studiereformen, blir forholdet mellom Irland og Storbritannia synlig. Det gleder jeg meg over!

Emneord: Studentforhold, Undervisning Av Trine Nickelsen
Publisert 20. mars 2003 09:56 - Sist endret 10. des. 2008 15:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere