Historieprofessor fra Bergen blir direktør ved Holocaust-senteret

Professor i moderne historie ved Universitetet i Bergen, Odd-Bjørn Fure (60), blir forskningsdirektør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge. Han får ansvar for å bygge opp forskningsvirksomheten ved senteret.
- Jeg har en klar bevissthet om hvor vanskelig denne oppgaven er. For meg er det avgjørende at vi får til å trekke sammen. Jeg er en utpreget samarbeidsmann, understreker professoren.

- Jeg har en klar bevissthet om hvor vanskelig denne oppgaven er. For meg er det avgjørende at vi får til å trekke sammen, sier Odd-Bjørn Fure.
Foto: Ståle Skogstad

Fure er redaktør av Historisk Tidsskrift og har tidligere blant annet vært tilknyttet NAVF og UiB i en rekke ulike stillinger og funksjoner. Kjent over det ganske land ble han i 1997 da han tok et kraftig oppgjør med historiker og medieprofessor Hans Fredrik Dahls måte å lese den britiske nynazisten David Irving på. Dahl anbefalte Irvings bøker om Den andre verdenskrig for norske lesere.

- Hva tenker du nå som du har fått direktørstillingen
- Først og fremst ser jeg på dette som en enorm utfordring. I første fase etter utnevnelsen tidligere denne måneden, tenkte jeg mest på de hindringer og problemer vi kan komme til å støte på. Denne fasen er jeg for lengst ute av. Nå ser jeg på mulighetene.

Fure er i ferd med å bryte opp fra Bergen med sin historikerkone og tre barn i alderen fire til elleve år.

- Jeg regner med å være på plass i senterets midlertidige lokaler i Ullevålsveien den 17. august. Tre dager senere tiltrer jeg formelt i stillingen. Senterets styre har gjort et usedvanlig godt grunnlagsarbeid, og denne uka skal jeg briefes av styreleder Knut Aukrust.

- Hadde du håp om at du skulle ble utnevnt?

- Jeg har et betydelig flegma. Da jeg hadde sendt søknaden, tenkte jeg ikke stort mer på det. Jeg trives fabelaktig godt i den stillingen jeg har her ved Historisk institutt i Bergen. Jeg vil komme til å savne den tette kontakten med studentene i auditorium og den individuelle veiledning. Jeg har stått overfor et luksusproblem: Jeg satt i drømmejobben og går til en ny og svært spennede jobb.

- Hva går den nybakte direktøren først i gang med?

- Vi skal utarbeide et solid grunnlag for senterets faglige basis - det som skal ligge til grunn for forskningsvirksomheten og den permanente utstillingen. Og så skal staben bygges opp. Vi skal i gang med å ansette en kontorsjef, en bibliotekar samt en person som skal stå ansvarlig for utstillingen. Etter hvert skal det ansettes folk i et par forskerstillinger. Dessuten skal Villa Grande på Bygdøy totalrenoveres før vi kan flytte inn der på permanent basis.

Emneord: Sentrene, Villa Grande Av Trine Nickelsen
Publisert 30. juli 2002 15:14 - Sist endret 10. des. 2008 15:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere