Sophus Bugge fyller førti!

Den velkjente førtiårskrisa leder ofte til forandringer. Så også med den store lesesalen på HF som bærer kulturforskeren Sophus Bugges navn. Nå skal lesesalen utvikles til å bli et læringssenter.

- Sophus Buges lesesal skal bli til et læringssenter, sa foregangskvinne for prosjektet Ellen R. Ellefsen.
Foto: Trine Nickelsen

Det var den 15. januar 1962 at Sophus Bugges lesesal offisielt ble åpnet. Og nøyaktig 40 år etter, den 15. januar 2002, var lesesalen pyntet til fest: Ballonger og girlandere i taket og tulipaner, flagg og levende lys på bordene. Det var satt fram fingermat og edle dråper i generøse mål til de innbudte fra fakultet, institutt, studentutvalg, Teknisk avdeling, tidligere ansatte og kolleger fra Georg Sverdrups hus.

Studenter i kø
- I 1960 og -70 årene stod studentene i kø hver morgen for å få plass på lesesalen, minnes hovedbibliotekar Ellen R. Ellefsen. - Men de senere årene har det dabbet veldig av.

Ellefsen har vært ansatt ved biblioteket helt siden 1964.
- Dette er et trivelig arbeidssted. Vi som jobber her, har det med å bli.
Hun understreker at biblioteket ønsker å gi studentene ideer og inspirasjon til emner og fag de kan studere.
- Mange blant våre brukere er framtidens lærere og universitetsansatte. Dem må vi ta godt vare på.

Sophus Bugges lesesal har drøyt 600 lesesalsplasser som er beregnet på laveregradsstudenter.
- Mange synes det er spesielt hyggelig her fordi lokalet er inndelt i avdelinger og ikke minst fordi vi har så mange bøker. Til åpningen av lesesalen i 1962 ble det satt av 300 000 kroner til innkjøp av bøker. Det var svært mye penger den gang. Nå rommer hyllene intet mindre enn 80 000 bind.

Skal bli læringssenter

- Med dette førtiårsjubileet ønsker vi å markere overgangen til en ny tid. Bruken av lesesalene er i ferd med å endre seg. Studentene er i større grad enn før opptatt av å jobbe i grupper, kollokvere, og bruker ikke biblioteket like mye som før, påpekte bibliotekdirektør Jan Erik Røed i sin tale til jubilanten.

Nå skal biblioteket utvikles til å bli et læringssenter. Et slikt senter er grunnlagt på ideen om at studentene skal finne flest mulig av tjenestene de trenger i en studiesituasjon; bibliotektjenester, IT-baserte undervisnings-, lærings- og ferdighetsverktøy og IT-støttetjenester på samme sted.

- Vi ønsker å etablere en arena hvor bibliotek, IKT og undervisning smelter sammen, sa Røed.

Iscenesette møte med teksten

Det er satt av 2 millioner kroner på budsjettet for 2002 til å utvikle senteret. En prosjektgruppe er allerede etablert og vil ha sitt første møte i løpet av januar. Utviklingen av studentbiblioteket og studenttjenestene i Sophus Bugges hus sees som et egnet pilotprosjekt som skal bidra til utvikling av bibliotekkonseptet også ved de andre fakultetene.

- Målet er å legge til rette for unge, nysgjerrige menneskers møte med teksten. Dette møtet ønsker vi å iscenesette på en ny måte. De neste 40 årene i denne lesesalens liv vil bli ganske annerledes enn de foregående førti, konkluderte Røed.

Emneord: Georg Sverdrups hus Av Trine Nickelsen
Publisert 16. jan. 2002 16:36 - Sist endret 10. des. 2008 15:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere