Gråstein er også kunst

Det første som møter deg når du trår over dørterskelen til Geologisk museum på Tøyen er gråstein - sett med en kunstners blikk. "Steinane mine" heter den nyåpnede utstillingen.

-Å koble geologi og kunst er ikke akkurat dagligdags kost her på museet, medgir stipendiat Merethe Frøyland på Geologisk museum.
- Jeg syntes det måtte være på høy tid. Så da jeg så disse maleriene, slo det meg: Disse må vi bringe med oss til museet.

Frøyland mener det er mye estetikk knyttet til stein. - Mange samler på krystaller. Kunstneren Kjelfrid Herredsvela ser imidlertid det vakre i gråstein.

Motivene er hentet fra Nord-Europas største ur, Gloppedalsura som ligger ved Gilja i Rogaland. Sagnet forteller at der hvor ura ligger i dag, var det tidligere en stor og fin gård, men folka der vanskjøttet gården og husdyra. Derfor lot "gudene" det gå et stort steinras som fylte hele dalen med kjempemessige steinblokker. Den fine gården ble begravet for alltid.

Geologene har derimot en annen forklaring: De vil peke på at store forandringer skjedde i landskapet for vel 10.000 år siden, da isbreen smeltet bort fra Gloppedalen. Frost- og tineprosesser fikk plutselig enorme mengder blokker og stein til å rase ut fra den sørlige fjellsiden. Raset la seg til ro som en 100 meter tykk ur.

Utstilling året ut

Utstillingen, som vil vare ut året, har fått plass i museets inngangsparti. Den består hovedsakelig av 24 malerier, supplert med noe tekst.

- Utstillingen åpnet 16. september og vi har allerede mottatt masse hyggelig respons fra publikum. De som jobber her ved museet har en veldig dragning mot stein. De synes det er interessant at også andre mennesker, andre faggrupper, er fascinert av stein, som kunstneren bak disse vakre maleriene, sier Frøyland, og legger til: - Utstillingen er virkelig et besøk verdt!

Emneord: Museene, Kultur, Utstillinger Av Trine Nickelsen
Publisert 28. sep. 2001 13:11 - Sist endret 10. des. 2008 15:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere