Odontologiens "nobelpris" til norsk forsker

Fernanda Petersen fra Institutt for oral biologi har vunnet odontologiens "nobelpris": The Hatton Award . Prisen deles ut til en ung forsker hvert år. For første gang er prisen vunnet av en forsker fra Norge.

- Denne prisen henger høyt innen tannmedisinsk forskning, og det er en veldig konkurranse om den. At prisen i år har gått til en av våre stipendiater ved Institutt for oral biologi, er en kraftig stimulans for vårt videre arbeid, sier professor Anne Aamdal Scheie. Hun har vært Fernanda Petersens veileder gjennom snart seks år.

Hvert år siden 1953 har International Association for Dental Research (IADR) arrangert den såkalte Edward H. Hatton Award-konkurransen. Her får unge forskere konkurrere om beste forskningsprosjekt. Årets konkurranse fant sted i Japan hvor 37 deltakere fra hele verden deltok. I år var det altså Fernanda Petersen fra Det odontologiske fakultet, UiO, som gikk helt til topps og vant "The Hatton Award Competition 2001".

I Japan presenterte Fernanda Petersen prosjektet "Streptococcal antigen I/II: expression and adhesive functions in Streptococcus intermedius".

Streptococcus intermedius er en del av den normale bakteriefloraen i munnhulen. Den finnes i bakteriebelegg og på slimhinner og tenner. S. intermedius kan være årsak til lokale og generelle infeksjoner med pussdannelse i munnhulen og i andre deler av kroppen. Disse bakteriene kan også gi blodforgiftning. - Dette gjør S. intermedius interessant både ut fra et odontologisk og et medisinsk perspektiv, forteller Aamdal Scheie.

Fernanda Petersen beskriver et protein som er knyttet til overflaten av S. intermedius. Hun viser hvordan genet som er ansvarlig for produksjon av proteinet skrus av og på. Det produseres mest av proteinet i cellenes tidlige vekstfase. Ved hjelp av DNA-teknikk har hun modifisert genet slik at det ikke lenger kan lage proteinet og vist at omdannede celler har redusert evne til å feste seg til komponenter som finnes i kroppen vår.

I sitt arbeide viser Fernanda Petersen også at de omdannede cellene ikke lenger stimulerer forsvarscellene våre til å lage molekyler som er viktig i en betennelsesreaksjon. Hun konkluderer at S. intermedius antigen I/II er viktig for at bakterien skal kunne feste seg og bidra til betennelser.

Prosjektet ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Infection and Immunity.

Fernanda Petersen er nå i avsluttende fase av sin doktorgrad hvor hun har arbeidet med genetisk regulering av et viktig protein for streptokokkers mulighet for å feste seg til overflater, samt hvordan bakterier kan kommunisere seg i mellom for å samstemme aktiviteter. Hun har beskrevet flere viktige mekanismer knyttet til bakteriers festemekanismer, samt bakterienes evne til å ta opp og inkorporere fremmed DNA i sitt arvemateriale.

Dette er et felt som får mye internasjonal oppmerksomhet for tiden, da både utvikling av antibiotika resistens og dannelsen av bakteriebelegg er nært knyttet til disse egenskapene hos bakterier. Forståelse av hvordan mikroorganismer kan feste seg og kommunisere seg i mellom utgjør store utfordringer for mikrobiologer, ikke bare innen medisin, men også for store deler av industrien. Bakterier som er beskyttet i et bakteriebelegg er vanskelig tilgjengelige for antibiotika og antiseptiske midler. Dette gjelder for eksempel både kolerabakterier i et vannrør, orale streptokokker på et hofteimplantat og marine bakterier på undersiden av et skip.

Det er sannsynlig at nye metoder for å bekjempe bakterier i slike samfunn kan baseres nettopp på de mekanismer Fernanda Petersen har beskrevet. Arbeidet har derfor vekket interesse også utenfor Norge og det odontologiske miljø.

Emneord: Forskning, Odontologi Av Trine Nickelsen
Publisert 17. aug. 2001 14:40 - Sist endret 10. des. 2008 15:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere