Nytt lys på arabisk matematikk og vitenskap

Araberne ledet utviklingen av vitenskapen i perioden 700 - 1200. Nyere forsking har vist at den arabiske påvirkningen på vestlig vitenskap og kultur har vært mye sterkere enn tidligere antatt. Fra 21. til 23. mai holdes en konferanse om arabisk matematikk og naturvitenskap på Blindern.

Roshdi Rashed ved Universitetet i Paris holdt første foredrag: "The Origins of Algebraic Geometry: Al-Khayyam and Descartes"
Foto: Trine Nickelsen

Det er Den norske UNESCO-kommisjonen i samarbeid med Norsk matematikkråd som står som arrangører for konferansen. Arrangementet finner sted i Georg Sverdrups hus (nye UB) på Blindern og er åpent for alle.
En utstilling i vestibyen i Georg Sverdrups hus vil være åpen under hele konferansen.

Arabisk matematikk, arkitektur, kunst og den arabiske påvirkningen i Hauksbok, den første norske regneboken, er blant de temaer som arabiske og norske forskere og forelesere vil behandle under konferansen.

Konferansen er del av en serie UNESCO-arrangementer i 2001 som er FNs år for dialog mellom sivilisasjoner. Det er Den norske UNESCO-kommisjonen som har valgt den arabiske sivilisasjonen som tema for året. Arrangementet er en del av serien Dialog med arabisk sivilisasjon som presenterer og debatterer arabisk kultur og samfunnsliv gjennom hele 2001.

Arabisk storhetstid

Under den arabiske storhetstiden fra 700-1200-tallet, blomstret arabisk vitenskap og litteratur omkring rikets hovedsteder, først Damaskus og senere i Bagdad. Arabisk tenkning var den dominerende kraften i vitenskapens utvikling. Under "den mørke middelalderen" i Europa var det i den arabiske verden at vitenskapen gjorde sine framskritt. En rekke indiske og greske skrifter i matematikk, medisin og astronomi ble oversatt til arabisk og bevart for senere oversettelser til latin.

Formålet med konferansen er å belyse den viktige rollen som arabisk vitenskapelig tenkning hadde. Den arabiske delen er mye mindre kjent enn den antikke greske matematikken og den europeiske matematikken under renessansen.

Publisert 22. mai 2001 10:23 - Sist endret 10. des. 2008 15:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere