Formidler fersk forskning for folket - fort!

Tirsdag denne uka ble en egen nyhetstjeneste på nettet lansert. - Dette er vår nye baby, smiler Apollons redaktør, Johannes W. Løvhaug. Barnet lyder navnet Apollon+ og er blitt til i fruktbart samarbeid mellom Informasjonsavdelingen og Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).

- Den nye nettloggen gjør det lekende lett å publisere forskningsnytt på nettet, sier Apollons redaktør, Johannes W. Løvhaug.
Foto: Ståle Skogstad

Nettloggen Apollon+ Forskningsnytt på nettet er en realitet. En nettlogg er en tjeneste for å publisere korte meldinger på nettet. Den nye nettloggen skal være den første i sitt slag i Norge.

- Nettloggen gjør det lekende lett å publisere forskningsnytt på nettet. Jeg finner for eksempel artikler i ulike nettsteder for forskning, skriver en notis eller en slags ingress, og lenker denne til artikkelen i det aktuelle nettstedet, forteller Løvhaug, som har som ambisjon å komme med nye meldinger to-tre ganger i uka.

Viktig i forskningsformidlingen

- Hva med forskningsnytt fra Universitetet i Oslo?

- I den grad vi har ressurser til det, vil vi også bringe nytt fra UiO. Men det fordrer at vi får tak i nyhetene. Jeg håper at nyhetstjenesten vil være en spore til at forskerne ved UiO melder fra om nyheter innen den forskningen de driver slik at vi kan formidle det videre. Om de nødvendige ressursene legges til, kan dette bli et viktig skritt i riktig retning for forskningsformidlingen ved UiO, mener Løvhaug.

- Suksessen avhenger av forskerne

Universitetets informasjonsdirektør, Helge Kjøllesdal, peker på betydningen av at forskerne selv ser gevinsten av å ta den nye tjenesten i bruk.
- Nettloggen er et verktøy som kan gjøre forskerne ved UiO bedre i stand til å formidle sin forskning. Suksessen avhenger ikke av teknologien, men av det innholdet vi klarer å lage. Da må forskerne ta tjenesten i bruk, enten ved å komme med innspill til Apollons redaksjon, eller ved å benytte sin egen weblogg.

Nettlogg til alle

I første omgang er det Apollon som vil ha glede av det nye verktøyet. Etter en prøveperiode skal nettloggtjenesten, eller "dagboktjenesten", imidlertid være tilgjengelig for alle, sannsynligvis under navnet "Nettlogg UiO".

- Dette vil ta litt tid, blant annet skal en ny grafisk design på plass, sier webredaktør John Baarli.
- Men til høsten håper vi at alle ved UiO skal ha mulighet til å opprette sin egen lille nettlogg der en raskt og enkelt kan publisere nyheter, sine tanker og synspunkter med pekere til egne artikler eller eksterne ressurser.

Emneord: Uniforum nett no Av Trine Nickelsen
Publisert 29. mai 2001 17:26 - Sist endret 10. des. 2008 15:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere