Suveren 15-åring vant Norgesmesterskap i matematikk

Femtenåringen David Kunszenti-Kovacs gikk av med seieren i årets finale i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse Norgesmesterskap i matematikk .

David Kunszenti-Kovacs mellom formannen i Norsk Matematisk forening Dag Normann og konsernsjef i Telenor Gunn Bente Johansen.
Foto: Grethe Tidemann

David Kunszenti-Kovacs var en av 25 skoleelever som deltok i finalen i Niels Henrik Abels hus på Blindern. I første runde deltok 4500 elever fra 220 skoler, rundt fem hundre gikk videre til annen runde før finalen torsdag 15. mars.

Kunszenti-Kovacs går i 10. klasse på Lycée Francais i Oslo og var en av tre finalister fra dette klassetrinnet. De øvrige finalistene var alle elever i den videregående skolen. Kunszenti stiller ellers i en klasse for seg. Det er tredje gang han går av med seieren og femte gang han deltar i konkurransen. I juli deltar han i Den Internasjonale Matematikk-Olympiaden for femte gang. Første gang han deltok var han elleve år.

Elsker teoretisk matematikk

Den unge matematikeren forteller at han bruker to til tre timer hver dag på matematikkoppgaver, men forsikrer at han også har andre interesser. En av dem er svømming, og to dager i uken deltar han på svømmeundervisning. Matematikk er likevel hans store lidenskap. - Jeg vil studere matematikk og arbeide med teoretisk matematikk. Jeg er ikke begeistret for anvendt matematikk, sier han. David Kunszenti-Kovacs foreldre, Agnes Kunzsenti og Ferenc Kovacs, er begge ansatt ved Universitetet i Oslo.

Niels Henrik Abels matematikkonkurranse arrangeres av Norsk Matematisk Forening og blir sponset av Telenor. De tre beste i årets finale er sikret en plass på Norges lag under olympiaden som denne gang finner sted i Washington D.C. i USA. På andreplass kom Børge Mikkelsen fra klasse 3A ved Trondheim katedralskole, og på tredjeplass Rune Valle fra klasse 1B ved Hammerfest videregående skole.

Av Grethe Tidemann
Publisert 15. mars 2001 20:03 - Sist endret 10. des. 2008 15:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere