- Heller filosofisk refleksjon enn show

"Den filosofiske refleksjon" er tema for Humanioradagene 2001 som går av stabelen fra 29. - mars til 1. april. - Nei, det har aldri falt oss inn at vi overvurderer vårt publikum. Tvert imot. Folk er mer opptatt av filosofi og idéfag enn noen gang.

Panos Dimas er leder for Humaniorakomiteen 2001
Foto: Ståle Skogstad

Det svarer leder for årets humanioradager, filosof Panos Dimas, på spørsmål om årets tema er egnet til å skremme folk bort.

- Vi går nok litt mot strømmen. I norsk offentlighet er det mye show, bare se på avisene. Vi er et universitet, og disse dagene åpner vi oss opp for publikum. Da blir det helt feil om vi skulle ty til show og gimmicks. Refleksjon er en bestemt type intellektuell aktivitet som skiller seg fra andre kulturelle arrangementer. Vårt mål i år er å vise den filosofiske refleksjonens plass i menneskets liv.
Han sier at arrangementets målgruppe er den interesserte allmennheten. - Vi er sikre på at alle vil finne minst ett tema de er opptatt av under årets humanioradager.

Arrangeres for 19. gang

Helt siden 1983 har Det historisk-filosofiske fakultet arrangert Humanioradagene. Det gjør årets arrangement til det 19. i rekken. Og målsettingen har hele tiden vært å holde levende forbindelsen mellom forskning og kulturliv, universitet og samfunn.

- Hvorfor temaet "den filosofiske refleksjon"?
- Det var faktisk ikke oss filosofer som foreslo årets tema. Idéen kom fra annet hold på fakultetet. Men da forslaget lå på bordet, gikk vi straks inn for det fordi dette temaet gir oss muligheten til å ta opp emner som vi alle er opptatt av, men som sjelden kommer i offentlighetens lys.

- Hvorfor er dette et godt tema?
- Folk tenker mye på filosofi og er interesserte i hva filosofene holder på med. Jeg tror at mange fornemmer at den filosofiske refleksjonen beskjeftiger seg med viktige aspekter ved våre liv, aspekter vi mener vi burde bruke mer tid på, men ofte ikke får anledning til. Til de mange arrangementene har vi invitert filosofer, kunstnere, humanister og andre intellektuelle til å dele sine refleksjoner om viktige temaer med oss. Vi er opptatt av å få fram at den filosofiske refleksjon har en naturlig plass og er en aktivitet som forskere overalt på universitetet er engasjert i, ikke bare filosofer.

- Dere har valgt å rette oppmerksomhet mot noen områder?
- Ja. Vi har brukt mye tid på å plukke ut noen viktige emner om menneskers liv: skjønnhet, kommunikasjon, økonomi, offentlighet og spekulasjon om grunnleggende temaer som frihet, ondskap, ånd og materie. Dette er emner som mange er interessert i fordi de angår våre liv direkte.

- Vi har redusert antall foredrag betraktelig i forhold til det som har vært vanlig for Humanioradagene. Vi tilbyr færre arrangementer, men hvert arrangement har flere deltakere, blant annet paneldebatter. Refleksjon er dialogisk. Poenget er ikke å belære noen, kun få folk til å tenke igjennom noen viktige tema.

De fleste av arrangementene foregår i UiOs gamle bygninger på Karl Johan. Men vi har også arrangementer "på by'n", på kafeer, Norlis bokhandel og Det Norske Teatret.
- Hadde vi hatt råd til det, ville vi i enda større grad benyttet lokaler omkring i byen.

Emneord: Humanioradagene Av Trine Nickelsen
Publisert 27. mars 2001 13:34 - Sist endret 10. des. 2008 15:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere