Norsk afrikaner med indiske røtter

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 2 2000


manhar patel
ET KVART ÅRHUNDRE: Manhar Patel har arbeidet ved UiO i 25 år.

Utseendet røper hans indiske røtter, men Manhar Patel, førstekonsulent ved Senter for utvikling og miljø (SUM), er afrikaner.

Grethe Tidemann (tekst og foto)

- Jeg var tredje generasjon innvandrer og ugandisk statsborger. Patel kom til Norge som flyktning i november 1972. - Idi Amin utviste alle statsborgere av asiatisk opprinnelse i august samme år, forteller Patel. - Det kom som et sjokk. Vi fikk tre måneder på å komme oss ut, og ingen økonomisk kompensasjon for den virksomhet og eiendom vi måtte forlate. Manhar Patel var 25 år og arbeidet som kontorsjef i et tekstilimportfirma. De fleste familiemedlemmene var allerede reist. Patel og noen av vennene hans hadde holdt ut i det lengste.

Den siste tiden i Uganda var vanskelig. - Asiater var fritt vilt, sier han, og forteller om en fetter som ble torturert og drept fordi han ba om forklaring da representanter fra militæret kom for å rekvirere en bil fra bilforretningen han drev. - Da Idi Amin kom til makten i 1971, var det over 100 000 statsborgere av asiatisk herkomst i Uganda, forteller han. - Vi var ca. 30 000 igjen da utvisningsvedtaket kom.

En uutnyttet ressurs

- UNHCR tok oss under sin beskyttelse og organiserte avreisen. Den norske stat var tidlig ute og tilbød noen av flyktningene opphold i Norge. Patel uttrykker stor takknemlighet overfor Norge og mottakelsen han fikk da han kom. Han forteller at de 300 uganderne som kom til Norge i 1972, stort sett har klart seg bra og er godt integrerte i det norske samfunnet. - Vår situasjon var på mange måter spesiell, sier han.

- Vi var engelsktalende og hadde en mentalitet preget av flere generasjoner som språklig, etnisk og religiøs minoritet i et flerkulturelt samfunn. Vi ugandere er egentlig en uutnyttet ressurs i det norske samfunnet, legger han til. Hans filosofi er at man bør lære av det landet man bor i.

Første ikke-europeiske flyktning ansatt ved UiO?

Manhar begynte på norskkurs og la vekt på å komme i kontakt med nordmenn. 13. januar 1975 startet han sin karriere ved UiO. Kanskje var han den første ikke-europeiske flyktning som ble ansatt ved universitetet? - Jeg begynte som kontorassistent ved lønningsseksjonen. Forholdene var mindre og mer intime den gang, forteller han, og kan huske at universitetsdirektøren kom og ønsket godt nyttår etter juleferien. Fra 1977 til 1990 arbeidet Patel ved Rådet for natur- og miljøfag. 1 1990 ble rådet lagt inn under SUM. 13. januar i år ble hans 25-års-jubileum ved UiO markert, og Patel ble utnevnt til æresmedlem av SUM.

- Jeg trives veldig godt her, sier han. Patel arbeider til daglig med regnskap. Han har også ansvaret for den praktiske organiseringen av kurset ”Energy Planning and Sustainable Development” ved Den internasjonale sommerskole. Her kommer hans flerkulturelle bakgrunn til nytte. Manhar Patel snakker swahili, hindi og gujarati, Mahatma Gandhis morsmål.

I fritiden er han opptatt av frimerker og musikk og spiller trommer og marimba, et indisk strengeinstrument - Selv spiller jeg mest indisk og afrikansk musikk, men jeg hører på alt mulig, sier han, - også norsk musikk. De tre barna, en sønn på 24 år og to døtre på 16 og 23 år, betrakter seg som nordmenn. Manhar Patel derimot er en norsk afrikaner med indiske røtter.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 2 2000

Publisert 10. feb. 2000 09:41 - Sist endra 1. sep. 2014 14:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere