Sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen og kreftforskeren Sjur Olsnes får universitetspriser

Professor Thomas Hylland Eriksen, Sosialantropologisk institutt får Universitetet i Oslos formidlingspris og professor Sjur Olsnes får UiOs forskningspris. Prisene deles ut sammen med læringsmiljøprisen 11. november i det nye Universitetsbiblioteket på Blindern under arrangementet Kjenn ditt universitet.

Juryen uttaler at Hylland Eriksen er en meget dyktig fagmann innenfor sitt felt sosialantropologi, og at han behersker kunsten å gjøre dette faget forståelig for folk flest. Hylland Eriksen kommuniserer ikke bare med "folk flest", han kommuniserer med ulike grupperinger på ulike måter, enten det dreier seg om et foredrag i en boligforening eller en kronikk i dagspressen.

Han er en brobygger mellom det som ofte kalles "de to kulturer" gjennom sitt samarbeid med naturvitere, og han når den postmoderne generasjonen gjennom sin usedvanlig frodige hjemmeside på nettet. Totalt kan hans formidlingsvirksomhet oppvise et imponerende spekter av artikler, bøker, radio- og TV-opptredener og foredrag.

Det at Hylland Eriksen er så ettertraktet som formidler, henger utvilsomt sammen med hans evne til å formulere seg med språklig spenst. Han deltar aktivt i samfunnsdebatten. Det er imidlertid den faglige formidlingen han i dag premieres for, og den er av en slik kvalitet og et slikt volum at komiteen ikke har vært i tvil: I Thomas Hylland Eriksen har vi en verdig prisvinner.

Olsnes tildeles prisen for sin fremragende innsats innen flere sentrale forskningsfelt som nukleinsyre- og proteinsyntese, immunologi, virologi og cellebiologiske prosesser generelt. Han har spesielt arbeidet med naturlig forekommende cellegifter (toksiner og immunotoksiner) og er en anerkjent kapasitet både nasjonalt og internasjonalt.

Komiteen la spesielt vekt på at Olsnes innen flere av disse feltene har bidratt med forskning og oppdagelser som klart er banebrytende og at hans grunnforskning i betydelig grad er vinklet mot en praktisk anvendelse. Prisvinneren har også et imponerende publiseringsomfang med over 250 faglige artikler, mange av disse i ledende internasjonale tidsskrifter. Den vitenskapelige betydning av hans arbeider vises ved at Olsnes´ arbeider siteres meget hyppig i den internasjonale litteratur, samt at Olsnes innehar flere sentrale internasjonale faglige verv og er innvalgt i utenlandske forskningsakademier.

Olsnes har gjennom de senere år stått sentralt i oppbyggingen av et fremragende forskningsmiljø ved Radiumhospitalet.

Årets læringsmiljøpris går til Fysisk institutt for arbeidet med kursene FYS 112 og FYS 113. Juryen har valgt Fysisk institutt fordi instituttet har gjort en betydelig innsats for å bedre læringsmiljøet ved disse to emnene. De har satt i gang flere nye tiltak for å utvikle studieopplegg, undervisning og sosialt miljø. Med tanke på den sviktende rekrutteringen til de tradisjonelt mest sentrale realfag, er det særlig viktig at disse fagmiljøene tar den utfordringen det er å satse tid og kreativitet på å utvikle læringsmiljøet.

De kursansvarlige lærerne har, sammen med de andre lærerne og studentene, utviklet en tradisjonell form til å bli drivende og stimulerende miljøer gjennom målrettet arbeid, av og til på kollisjonskurs med eksisterende tradisjoner.
To av instituttets kursansvarlige, Arnt Inge Vistnes og Morten Hjorth-Jensen, har satset mye på å utvikle stimulerende, imøtekommende og hyggelige læringsmiljø i nært samarbeid med de andre lærerne som er direkte involvert og med studentene.

De har ikke laget noen blåkopi av opplegg fra andre fag (som f.eks. baserer seg på problembasert læring) men hentet impulser som de har brukt for å lage sine egne opplegg. Til dels representerer de lovende nytenkning innenfor realfagsundervisning, både innad ved instituttet og mer generelt innenfor høgre utdanning i Norge.

Emneord: Priser
Publisert 27. okt. 2000 16:47 - Sist endret 10. des. 2008 15:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere