Krympet solsystemet 10 milliarder ganger

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 18 1999


Fysikeren Michael Baziljevich realiserte sin idé:

Knut H. Overskeid

SE SATURN!: - Planeten Saturn har 150 lag med ringer. Om du ser nøye på den, oppdager du at den er flat ved begge polene. Det er fordi den roterer så fort, forklarer Knut Håkedal Overskeid (10 år). Han var blant de mange barna som besøkte solsystem- modellen på Ekebergsletta en søndagskveld denne måneden.

På en stjerneklar novemberkveld nylig lot tusenvis seg friste til en reise ut i verdensrommet. På Ekebergsletta!

Av Trine Nickelsen (tekst) og Erlend Nickelsen (foto)

Tenk deg at du reiser ut i rommet: Med en fart på 100 kilometer i timen ville du bruke 6700 år på å nå lille Pluto ytterst ute i vårt solsystem. Umulig å fatte?

Små som klinkekuler

Ja, dette er bortimot ubegripelig, mente førsteamanuensis ved Fysisk institutt, Michael Baziljevich. For å gjøre det hele en smule mindre ufattelig, gikk han i gang med å lage en lysmodell av vårt solsystem, der planetenes størrelse og avstandene mellom dem stemmer. Han plasserte hele greia på Ekebergsletta og annonserte at modellen ble stående bare for én kveld. Og 5000 mennesker lot ikke anledningen gå fra seg: Store og små gikk i skytteltrafikk over den mørke sletta og besøkte alle Melkeveiens planeter på mindre enn en halvtime.

- Det jeg lærte mest om, var hvor stort vårt solsystem egentlig er. Når planetene er krympet ti milliarder ganger, blir de som små "klinkekuler" og Pluto ikke større enn et frø. Likevel var det mange, mange meter mellom dem. Jeg synes det er rart at det er 540 meter fra Jorda til Pluto. Jeg tenkte det skulle være omtrent to meter eller noe sånt, innrømmer Knut Håkedal Overskeid (10 år).

Vil studere astronomi

Knut forteller at han har vært interessert i astronomi helt siden han var fire år. Nå går han i klasse 5c på Ullevål skole. - Når lærerne forteller noe om verdensrommet, sier de ofte ting som ikke er helt nøyaktig riktig, konstaterer Knut. Selv avslører han en kunnskap om planeter og solsystem som ligger lysår unna det en gjennomsnitts-voksen er i besittelse av.

- Jeg håper at jeg kan bli astronom når jeg blir stor. Jeg har lyst til å studere astronomi på Universitetet i Oslo, sier Knut.

Formidlingsbehov

- I den ferske boka mi, "Atomet og eplet", som er skrevet for barn og unge i alle aldre, forklarer jeg hvor stort solsystemet er ved å bruke eksempler med fly og bilreiser utover i rommet, forteller Michael Baziljevich. - Men dette gir ikke et godt bilde av størrelsene i solsystemet. Derfor fortsetter jeg med å beskrive hvordan en bygger en modell av solsystemet på en slette ved å bruke modell-leirekuler til planeter og sette dem på trepinner. Poenget med en slik modell er å gi et bedre inntrykk av avstandene i solsystemet, sier Baziljevich.

Da han hadde presentert dette i bokform, ønsket han å lage en noe mer avansert modell. - Jeg bestemte meg for å bruke lysende plastplaneter og bygge opp modellen på et lett tilgjengelig sted. Ekebergsletta syntes å være ideell for et slikt arrangement, sier Baziljevich.

- I grove trekk har dette vært et hobby-prosjekt, drevet frem av et behov jeg har for å formidle naturvitenskap til folk flest. Dessuten ønsker jeg å vise at det er mulig å ha en hobby som har å gjøre med opplevelser knyttet til naturvitenskap, understreker den 34 år unge fysikeren.

Fem tusen besøkende

- Før arrangementet åpnet, stod 300-400 mennesker i kø. Dette holdt seg en god stund utover kvelden. Jeg hadde planlagt og dimensjonert for maksimalt 500 besøkende. Når det så kom nesten ti ganger så mange, ble ikke forholdene helt optimale, medgir Baziljevich.

Han forteller at reaksjoner fra publikum tyder på at mange fikk en opplevelse av de enorme avstandene i vårt solsystem.

- Samtidig var det tydelig at det for mange var vanskelig å se planetene på linje utover i solsystemet. Meningen var at du for eksempel ved å stå ved siden av Pluto og se innover mot solen, skulle kunne se lysene slik en romfarer på Pluto ville se planetene og Solen. Men under arrangementet var det rett og slett for mange mennesker mellom planetene som sperret for utsikten, konstaterer Baziljevich.

Nytt arrangement

Han håper å kunne gjøre noe liknende senere. - Men da under andre forhold enn nå. Jeg ønsker å oppgradere arrangementet og ha et par medarrangører. UiO og Teknoteket er aktuelle samarbeidspartnere. Ved et eventuelt nytt arrangement vil jeg sørge for å gjerde inn hele modellen og lede publikum gruppevis ut og tilbake gjennom solsystemet. Flere teleskoper må vi også ha, avslutter Baziljevich.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 18 1999

Publisert 25. nov. 1999 16:14 - Sist endra 1. sep. 2014 13:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere