Nye UB åpner i januar 2000?

Innhold Neste Uniforum nr. 7 1999


Omfattende ekstraarbeider etter den store lekkasjen 8. april, kan i verste fall føre til at Georg Sverdrups hus ikke åpner før semesterstart neste vår. Tirsdag i forrige uke var det en ny og mindre lekkasje i bygningen.

Av Trine Nickelsen

Den nye, topp moderne bibliotekbygningen på knapt 30 000 kvm og med prislapp på en halv milliard kroner, har igjen blitt rammet av en lekkasje. Denne gangen er imidlertid skadene av begrenset omfang. - En utetthet i en rørkobling i kjøleanlegget førte til en drypplekkasje. Vannet hadde over noe tid samlet seg opp i en plastinnpakning. Når plasten sprakk, rant mange liter vann fra taket i bygningens kontordel, opplyser prosjektleder Inge Reiakvam i Statsbygg.

Ingen garantier

Reiakvam vil ikke love at flytteprosessen og åpningen av nye UB vil skje som planlagt. - Jeg kan ikke gi noen garantier nå. Men vi jobber med det for øyet at bygningen skal stå ferdig ved semesterstart i høst. Vi er mer optimistiske nå enn vi var like etter den store lekkasjen for en måned siden. Men vi har altså ikke trukket noen konklusjoner ennå, sier han.

Torsdag 2. september 1999 er den offisielle åpningsdatoen for Georg Sverdrups hus. Arbeidet med åpningsarrangementet har pågått over lang tid. Blant de prominente gjester som er invitert til Blindern denne dagen, er kongefamilien. Universitetets årsfest er i år slått sammen med åpningen av nye UB.

Elektrisitet og data

Det elektriske anlegget i den nye bibliotekbygningen er skjult i gulvet og går i rør i betongen mellom etasjene. Her har vannet nærmest hatt fritt leide gjennom etasjene. Elektromontører jobber nå for å skifte innholdet i 400 gulvbrønner. Det er i bibliotekdelen i første etasje at skadene er mest omfattende. Nå har montørene trukket ut alle kablene og begynt å tørke rørene. Så skal alle kontakter i gulvbrønnene skiftes ut og brønnene kobles på nytt. - Vi regner med å ha gjort den største jobben med elektrisitet og data i løpet av mai måned, sier Reiakvam.

- Samtidig jobber vi med de mer bygningsmessige skadene: På enkelte områder legges nytt gulvbelegg, nye plater i himlinger settes på plass og den vannskadede isolasjonen rundt ventilasjonskanaler skiftes ut.

Mange bokhyller har fått vannskader og må helt eller delvis erstattes med nye. Bokhyllene i de åpne samlingene er lakkerte trehyller og tåler vann svært dårlig. Det er flere ukers leveringstid på disse hyllene, som blir produsert i Sverige.

Møte med Statsbygg

Ledelsen ved Universitetsbiblioteket har hatt flere interne møter den siste tiden. - Vi har diskutert hvilke forutsetninger som må være til stede for at vi kan føle oss trygge på at vi kan åpne og drive biblioteket uten avbrekk og forstyrrelser. Disse forutsetningene tar vi med til møtet vi skal ha med Statsbygg 7. mai. Vi forutsetter at de kravene vi kommer med, blir innfridd av Statsbygg, sier bibliotekdirektør Jan-Erik Røed. Georg Sverdrups hus skal romme humanistiske og samfunnsvitenskapelige fagsamlinger, i alt to millioner bøker.

Usikkerhet

- Dataanlegget må fungere, det er det viktigste for oss. Fungerer ikke dataanlegget, kan bøkene ikke lånes ut ved semesterstart 15. august. Det kan vi ikke risikere. Da er det bedre at bøkene blir stående der de er og at vi opprettholder fakultetsbibliotekene, sier Røed. Han påpeker at noen ukers forsinkelser kan føre til at åpningen av nye UB må utsettes et helt semester. Byrået som tar seg av bokflyttingen, er fra 1. august engasjert av Rikshospitalet for flyttingen til nye lokaler på Gaustad. - Vi kan leve med usikkerheten en stund, men ikke så mye lenger. Personalet er flyttet og planene er lagt. Vi må snart ha klar beskjed, understreker han. Selv om UB-ledelsen nå arbeider ut fra forutsetningen om at biblioteket åpner på fastsatt tidspunkt, diskuterer de likevel hva som må gjøres om nye UB likevel ikke åpner som planlagt.


Innhold Neste Uniforum nr. 7 1999

Publisert 7. mai 1999 16:22 - Sist endra 1. sep. 2014 13:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere