Småstoff

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 05 1998

Lilletun opna Internett 2

{short description of image} SAMANKOPLING: Ved å kopla saman to leidningar opna statsråd Jon Lilletun Internett 2 i Noreg. (Foto: Ståle Skogstad)

- Det å opna Internett 2 når eg framleis har angst for Internett 1, ja, det må vera privilegiet til ein statsråd, sa utdanningsminister Jon Lilletun då han høgtidleg opna Internett 2 ved Institutt for informatikk måndag i denne veka ved å kopla saman to leidningar. Dermed fyrte han også av startskotet for bruken av det nye multimediakommunikasjonslaboratoriet ved instituttet. Labororatoriet baserer seg på framtidas Internett-teknologi, og er starten på det eksperimentelle forskingsnettet Internett 2 i Noreg. Det er finansiert av Universitetet i Oslo og pengar frå Uninett og Noregs forskingsråd. Det nye nettet vil gjera det mogleg å overføra bilete og lyd med så god kvalitet at mange spår at det vil skapa viktige endringar i kringkasting, telefoni og i kommunikasjon mellom verksemder og privatpersonar. Internett 2 vil også kommunisera med Internett 1, sjølv om det ei stund var på tale å etablera det som eit uavhengig nett. Men kor lenge Multimediakommunikasjonslaboratoriet blir kalla for Multimediakommunikasjonslaboratoriet, er eit ope spørsmål. Både statsråd Jon Lilletun og rektor Lucy Smith tok nemleg begge til ordet for at dette nyfødde barnet av dataalderen måtte få eit nytt og kortarte namn.

Ta ferie på «Furufjell» på Hvaler

{short description of image}På Hvaler har Feriestiftelsen for universitetsansatte i Oslo to hytter til utleie. Hyttetomten "Furufjell" ligger på Spjærøy ca. elleve mil fra Oslo. "Hovedhuset" har sju sengeplasser fordelt på tre rom. "Annekset" har to sengeplasser. Begge hyttene, som kan benyttes hele året, er fullt utrustet med innlagt vann, telefon, tv, peis, utemøbler og mikrobølgeovn i tillegg til vanlig kjøkken - og sengeutstyr. Hyttene har helårsvei helt fram og kan nås med privatbil eller tog til Fredrikstad og buss til Spjærøy. I høysesongen i juni, juli og august må leietakerne konkurrere om plass basert på opplysninger om tid som ansatt ved universitetet eller om man har benyttet hyttene tidligere. I september til mai blir hyttene tildelt leietakerne i den rekkefølge de melder seg som interessenter. Universitetsansatte med familie og venner er hjertelig velkomne som leietakere.

Søknadsfrist for høysesongen 1998 er mandag 20. april. Søkadsskjema fås i Informasjonstjenesten, 1. etasje, Administrasjonsbygningen, Blindern, eller på Universitetsbiblioteket, Drammensveien v/ Bjørn Forsberg. Opplysninger om priser, ledige dager osv. fås ved henvendelse til Feriestiftelsens formann, Trond Harr, postboks 1032 Blindern, 0315 Oslo. Tlf.22 85 63 62.

Maya - regnskogens tapte rike

I dag torsdag 26. mars klokka 18.00 åpner Guatemalas direktør for nasjonale museer og monumenter Juan Antonio Valdez utstillingen Maya – regnskogens tapte rike på Etnografisk museum, Frederiks gate 2. Utstillingen viser blant annet unike gjenstander fra ferske utgravninger i Guatemala som kaster et nytt lys over de gamle mayarikenes dramatiske undergang. De arkeologiske gjenstandene er utlånt fra Guatemalas regjering, med et tilskudd av gjenstander fra Didrichsens Museum i Helsingfors. Publikum får, i tillegg til de unike gjenstandene, se rekonstruksjoner av de storslagne mayabyene og krigene som førte til deres kollaps. Norges rolle i fredsprosessen i Guatemala har vært en viktig drivkraft for å få utstillingen i stand. Utstillingen vises til og med 24. mai.

Skrev norgeshistorie

{short description of image}Sedegheh Gharagozlian (bildet) er den første som er utdannet klinisk ernæringsfysiolog i Norge. Tirsdag 17. mars ble hun ferdig med hovedfag i klinisk ernæring ved Det medisinske fakultet, noe som ble feiret med jubel og kake. Tidligere måtte man ta deler av dette studiet i Sverige, men nå kan UiO tilby hele utdanningen her. Gharagozlian, som kommer fra Iran, skrev hovedoppgave om ernæring og tykktarmskreft. I tiden framover vil flere fra hennes kull bli ferdig klinisk ernæringsfysiologer - med utdanning fra Norge.

Eivind Smith æresdoktor

Jusprofessor Eivind Smith vil bli utnevnt til æresdoktor ved Uppsala universitet i Sverige. Begrunnelsen er blant annet at "Smith har gjort en betydande insats inom den offentliga rätten i Norden genom sin breda kompetens inom både förvaltningsrätt og konstitutionell rätt". Æredoktorkreeringen vil finne sted i mai.

Rolf Tobiassen æresdoktor i Caen

Rolf Tobiassen, leder av Senter for universitets- og høgskolesamarbeid med Frankrike blir fredag 27. mars kreert til æresdoktor ved Universitetet i Caen.Han hedres for sin mangeårige innsats for å utvikle universitets- og

høgskolesamarbeid mellom Frankrike og Norge: opprettelse av Det fransk-norske studiesenter i 1983, utvikling av realfags- og økonomistudier, årskurs for lærere og en rekke andre kurstilbud for norske studenter og forskere ved Universitetet i Caen. Rolf Tobiassen er den første nordmann som tildeles et æresdoktorat ved Universitetet i Caen.

Kassa tar påskeferie

Kassakontoret i Administrasjonsbygningen på Blindern held stengt onsdag 8. april, altså onsdag før skjærtorsdag, Difor må alle som har pengar å henta i kassa før påske, gjera det før denne datoen.

Nøtter

{short description of image}1 Hvem er dette?

2 Hvor mange prosent av UiOs administrativt ansatte er kvinner?

3 Hvor mye koster det å komme inn på Historisk museum?

4 Hva er farmakoterapi?

5 Hva står forkortelsen SUM for?

 

Svar

1 Even Hovdhaugen, dekan ved Det historisk-filosofiske fakultet

2 68 prosent

3 Det er gratis

4 Behandling med legemidler. UiO har et eget institutt for farmakoterapi.

5 Senter for utvikling og miljø

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 05 1998
Publisert 25. mars 1998 13:28 - Sist endra 1. sep. 2014 13:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere