Forskningens Oscar-aften

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 14 1997

Her samles forskningens celebriteter og divaer. Med slips, silke og stettglass.

AV MARIANNE TøNNESSEN (TEKST OG FOTO)

Vi er på Forskningsrådsdagen i Oslo Konserthus. Her skal høythengende priser deles ut. Her skal norsk forskning feire seg selv. Her skal tales, her skal spilles og her skal skåles. Vi er på forskningens Oscar-aften.

På TALE MED GRUNNFORSKNING

I sin tale uttrykker Forskningsrådets administrerende direktør, Christian Hambro, bekymring for grunnforskningens kår.

- Den anvendte forskningen gir fremskritt mens grunnforskningen gir revolusjoner, sier han.

De festkledte gjestene får også se eksempler på fremragende norsk forskning: Vestfoldbedriften SensoNor som produserer sensorer for blant annet airbag-er, sosialantropolog Marianne Gullestad som forsker på norsk barndom og nasjonalfølelse og professor Egil Sakshaug som har forsket på marinbiologi og hvor algene - fiskens mat - befinner seg. Forhåpentligvis er det bare tilfeldig at ingen av eksemplene er fra Universitetet i Oslo.

PRISGITTE FORSKERE

Som seg hør og bør på en slik festaften, blir det utdelt priser. Prisen for fremragende forskning går til professorene og aluminiumsprosessforskerne Jomar Thonstad og Harald A. Øye fra NTNU, Prisen for fremragende forskningsformidling går til professorene Alv Egeland, UiO og Asgeir Brekke, UiTø, mens Prisen for fremragende bruk av forskning går til professor Hans Ragnar Gislerød, NLH, og Norsk Gartnerforbunds Roseklubb.

KULTUR

Gjestene blir servert strykemusikk, moderne jazz, snitter og champagne. Mer og mindre celebre gjester konverserer i foajeen. Forskere og politikere, forskningsrådsansatte og universitetsfolk.

Kanskje ikke like mye glamour, gull og glitter som under Oscar-aftenen i Amerika. Antakelig en god porsjon mindre pompøst. Flere eldre menn og færre unge kvinner. Og en mer sindig, sunn og saklig tone. Det er tross alt norsk forskning som feirer seg selv.

CELEBRE GJESTER: Bendik Rugaas (til høyre) og Gudmund Hernes (til venstre) kastet sin statsrådglans over aftenen. Statsråd Reidar Sandal var også til stede.

HØY BRILLEFAKTOR: Dersom briller symboliserer intelligens, var det høy gjennomsnitts-IQ i konserthuset 24. september.

KULTUR: Gjestene ble servert taler, prisutdelinger, snitter, champagne og underholdning av studenter fra Norges Musikkhøgskole.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 14 1997
Publisert 3. okt. 1997 11:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere