Atomforskning som fredsskaper

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 12 1997

Under den kalde krigen var samarbeidet mellom atomfysikerne i øst og vest en av de få åpne dørene i jernteppet. Nå vises en utstilling om dette samarbeidet på Blindern.

AV MARIANNE TøNNESSEN

Siden 1957 har det vært samarbeid mellom CERN (den europeiske organisasjonen for kjerneforskning) og den tilsvarende organisasjonen i Sovjet - JINR (Joint Institute for Nuclear Research). Til tross for alle den kalde krigens kuldeperioder ble den menneskelige og vitenskapelige kontakten mellom atomforskerne i øst og vest opprettholdt. De to organisasjonene har også nesten årlig arrangert kurs for unge kjernefysikere, og tidligere var dette en av de få mulighetene ungdom fra øst og vest hadde til å møte hverandre. I år blir kurset for første gang arrangert i Norge.

TSJEKHOV

Utstillingen "Science bringing nations together" viser en av grunnforskningens bieffekter: Forskere fra hele verden har samarbeidet på tvers av landegrenser og politiske skillelinjer for å utforske atomenes hemmeligheter, og dermed har de utviklet gjensidig vennskap og respekt.

For dette samarbeidet er faktisk CERN og JINR nominert til årets fredspris. Representanter for begge forskningsorganisasjonene var til stede da utstillingen ble åpnet den 25. august. Og den russiske professoren Vladimir G. Kadysjevski siterte forfatteren Tsjekhov i sin tale:

"Vitenskapen kan ikke være nasjonal, på samme måte som multiplikasjonstabellen ikke kan være nasjonal. Hvis en vitenskap blir nasjonal, slutter den å være en vitenskap."

Utstillingen står i inngangshallen i Helga Engs hus.

HADRONER FOR HELSE

Fysisk institutt arrangerer i disse dager også en annen utstilling som viser effektene av grunnforskning i fysikk: "Hadroner for helse". Den kan besøkes i inngangshallen i Fysikkbygningen og viser sammenhengen mellom grunnleggende fysikk og blant annet kreftbehandling. Røntgenstråler har vært brukt til diagnostisering og behandling i over hundre år. Nå har leger og fysikere begynt å bruke stråler av tunge, ladde partikler - såkalte hadroner - til kreftbehandling. Strålene rettes direkte mot det syke vevet, og er meget effektive når organene omkring ikke tåler annen form for behandling.

Begge utstillingene vil bli stående fram til 14. september.

INTERNASJONALT: Dekan Jan Trulsen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (til venstre) og bestyrer ved Fysisk institutt, Jan A. Holtet (til høyre), hadde besøk av blant andre forskerne Ugo Amaldi fra CERN og Vladimir G. Kadysjevski fra JINR under åpningen av utstillingene. (Foto: Ståle Skogstad)

HADRON-BEHANDLING: På utstillingen "Hadroner for helse" kan man seøv prøve modeller som viser hvordan bestrålingen foregår. (Foto: Ståle Skogstad)


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 12 1997
Publisert 4. sep. 1997 11:11 - Sist endra 1. sep. 2014 13:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere