En elegant fortissimo

Innhold Uniforum 11/96
Hver mandag tar de bakdøra. Men fire ganger i året slår de opp hoveddørene mot Universitetsplassen og fyller Aulaen med mennesker og musikk. ­ En litt mer elegant fortissimo, takk, sier dirigenten, og får det han ber om. Universitetets symfoniorkester øver for første gang etter sommerferien.

AV INGEBORG WIESE
STåLE SKOGSTAD (FOTO)
KIRSTEN FAUSTINO (FOTO)

De øver på Kvandal og Svendsen. Det haster litt nå, for 2. september skal musikken sitte som støpt på universitetets årsfest. ­ Dere må ikke glemme å øve hjemme til neste gang, sier australieren Angus Straton Christie, som har dirigert orkesteret de siste fem årene. Han behøver ikke si det mer enn en gang, for folk øver hjemme. Det vet han. Cellogruppa møtes blant annet hver lørdag hjemme hos hverandre. De øver, spiser vafler og drikker kaffe, og øver igjen.

Orkesteret spiller opp, nok en gang. De samme partiene om og om igjen. For et utrent øre lyder det vakkert, men dirigenten er ikke helt fornøyd. Han vil ha mer fart i messingblåserne. Er det et snev av sommerlig latskap han hører i tonene? Til å være en varm og solfylt augustaften er likevel oppmøtet i Aulaen imponerende.

OVER 100 MEDLEMMER

Universitetets symfoniorkester teller mer enn 100 medlemmer, men noen er stadig i permisjon. Rundt 80 aktive musikere til enhver tid, tror Sven-Olav Svendsen som er personalsjef for orkesteret. De har konstant behov for instrumenter som bratsj, kontrabass og timpano/pauke, mens de kan ha ventelister for fløyte og trompet.

­ Det er ikke mange som slutter i Universitetets symfoniorkester. Vi har det hyggelig sammen. Hver sommer drar vi på turné, og de fleste har tid til en pils etter øvelsen på mandagskvelden, forteller Svendsen.

I mange år nå har orkesteret rekruttert medlemmer uavhengig av tilhørighet til universitetet. Likevel er de fortsatt Universitetets symfoniorkester, og har øvingsforhold andre amatørorkestre bare kan drømme om. Aulaen har alt. Den har plassen, akustikken og Munchs fargeglade inspirasjon på veggene. Da Oslo-Filharmonien «vokste» ut av Aulaen og flyttet over til Oslo konserthus, ga det Universitetets symfoniorkester optimale forhold. Her øver de gratis, og her holder de alle sine konserter.

STUDENTERORKESTERET

Orkesteret het tidligere Studenterorkesteret og feiret sitt 100-årsjubileum i 1986. De første årene gikk det i lett underholdningsmusikk ved Studentersamfundets fester, teater- og revyforestillinger. Men i Aulaen 16. desember 1924 kom vendepunket: Under ledelse av Trygve Lindeman spilte orkesteret Beethovens symfoni nr. 1. Det hadde framført en hel symfoni for første gang.

Nylig framførte Universitetets symfoniorkester Vårofferet av Igor Stravinskij. ­ Det var grensesprengende for oss. Etter den kraftprestasjonen tenkte vi at nå kan vi klare alt. Det er et utrolig løft av et amatørorkester å spille Vårofferet, mener dirigenten. Angus Straton Christie er sjefsdirigent for Universitetets symfoniorkestre i Oslo og Bergen. Han har sin musikkutdanning fra blant annet University of Melbourne og Konservatoriet i Wien.

Pausen er over. Han er tilbake på podiet. Det summer i første og andre fioliner, i fløyter og fagott, i lavmælt latter ­ og en enslig kontrabass.

­ Let's begin, please.


Innhold Uniforum 11/96

Publisert 3. sep. 1996 21:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere