En rivende utvikling


25 år med rettsinformatikk:

I løpet av de 25 årene Institutt for rettsinformatikk har eksistert har utviklingen innen datateknologien overgått hva de fleste kunne drømme om.

Professor Knut Selmer og professor Jon Bing inviterte til storstilt markering av Institutt for rettsinformatikks 25-årsjubileum. (Foto: Eva C. Mortensen)

AV GRO LIEN GARBO

Fra å være noe de få hadde tilgang til, har datateknologien blitt allemannseie ­ noe som har budt og stadig byr på nye juridiske utfordringer. Ikke minst skaper mulighetene via de elektroniske nettverkene som Internet hodebry ­ blant annet med hensyn til opphavsrettigheter, redaktøransvar og offentlighetslovgivning.

Dette og pionerfasens problemer kom til å prege instituttets jubileumsmarkering, som fant sted i Universiteetets gamle festsal i forrige uke. Nåværende bestyrer, professor Jon Bing og tidligere bestyrer, professor Knut Selmer kunne ønske gjester fra inn- og utland velkommen til feiringen.

Instituttet hadde invitert sju internasjonale størrelser fra sju forskjellige land til å holde foredrag ­ og alle hadde takket ja. Felles for de sju var at de var pionerer den gang ­ og at de fortsatt er av de mest anerkjente på sitt område i dag.

Rektor Lucy Smith understreket i sin åpningstale at Institutt for rettsinformatikk hadde grunn til å være stolte over å kunne være vertskap for så prominente gjester.

Professor Colin Tapper fra Universitetet i Oxford åpnet «showet» med forelesningen «Battles long ago». Han harselerte over at han og hans like verken var «living deads» eller «speaking fossiles», men tvert imot en kombinasjon av begge deler.

Utviklingen på området ble satt i relieff da Tapper fortalte at det var uhyre kostbart for ham å leie seg inn på en IBM-maskin i tre timer i 1961.

­ Siden den gang har informasjonen hvert år blitt doblet og kostnadene halvert, sa han. Tapper understreket imidlertid at ingen datamaskin i noen framtid vil kunne erstatte menneskets hjerne.

­ Bare funksjoner kan erstattes, men den menneskelige tanke er og blir unik, understreket han.

Mens den første dagen av markeringen var viet de utenlandske pionerene og tilbakeblikk, slapp representanter fra Institutt for rettsinformatikk med Selmer og Bing i spissen den andre dagen til med mer dagsaktuelle temaer som politiske valg i forhold til å beskytte data gjennom lovverket og telekommunikasjon i en dereguleringstid.


Publisert 24. jan. 1996 21:08 - Sist endra 1. sep. 2014 12:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere