Forskerforbundet og professorer


Forskerforbundet er hjertens enig med Narve Trædal (Uniforum, nr. 2/95) i at lønnsnivået for professorer er for lavt. Trædal har derimot ikke rett i at alle snakker om dette, men at ingen gjør noe. Forskerforbundet har hatt økte professorlønninger som toppkrav i alle tariffoppgjør i staten de siste 20 årene. Det vil vi også ha i årets oppgjør.

Dessverre har Forskerforbundet vært sørgelig alene. Det har faktisk aldri skjedd at en annen arbeidstakerorganisasjon har krevd lønnsøkninger for professorer eller andre vitenskapelig ansatte. Dersom Trædal har rett i at NTL og LUHF nå synes åvære innstilt på at det må tas et lønnsmessig krafttak for professorgruppen, vil intet være mer gledelig.

Beklageligvis er det lite som tyder på at Trædals utsagn er korrekt. I samtlige lokale lønnsforhandlinger ved UiO, har NTL og LUHF konsekvent motsatt seg lønnsøkninger for vitenskapelig ansatte. Skulle deres holdning være en annen ved de lokale forhandlingene til våren, er det absolutt positivt.

Forskerforbundet er imidlertid redd for at kampen for økte professorlønninger fortsatt blir ensom. Vi har derfor satt i gang en lønnsoffensiv for vitenskapelig ansatte. Den vil bli markert på UiO i løpet av våren. Forskerforbundet trenger nemlig sterk og aktiv støtte fra universitetets ansatte og ledelse, gjerne også NTL og LUHF, dersom kravene skal nås.

For ordens skyld, Forskerforbundets krav til minimumsplassering for vitenskapelig ansatte er (dagens avlønning i parentes):

Professor 372.000,- (307.000,-)

Førsteamanuensis 285.000,- (265.000,-)

Stipendiat 225.000,- (207.000,-)

Amanuensis/

Universitetslektor 215.000,- (201.000,-)

Jan Glendrange, informasjonssjef, Norsk Forskerforbund


Publisert 24. jan. 1996 21:06 - Sist endra 1. sep. 2014 12:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere