Inspirerende avbrekk fra NRK


Som fjerde journalist i rekken, hospiterer Audgunn Oltedal dette semestret ved HF-fakultetet. - Det er viktig for en arbeidende journalist å få faglig påfyll, understreker hun.

- Jeg er sikker på at jeg vil få mange ideer til stoff og treffe mange folk jeg får lyst til å intervjue, sier NRKs Audgunn Oltedal, som for tiden er hospitant ved HF-fakultetet. (Foto: Eva C. Mortensen)

AV GRO LIEN GARBO

Det var via kollegaen i NRK, Ellen Aanesen, som var hospitant ved HF i fjor, at Oltedal fikk vite om ordningen. Hun var rask til å melde sin interesse. Et avbrekk fra NRK fristet.

- Universitetet gir jo sine vitenskapelig ansatte sabbatsår. Det er nok ikke bare for å være snille, men fordi man vet man får noe igjen for det, sier Oltedal. Hun synes at langt flere arbeidsgivere burde gi de ansatte fri til å hente inspirasjon utenfra og til å fordype seg.

NRK var velvillig til å gi henne permisjon. Ikke minst fordi HF-fakultetet betaler lønnen i de tre månedene hospitantperioden varer. I tillegg får Oltedal med seg to måneders lønn fra NRK. Foreløpig har hun fått kontor ved Institutt for medier og kommunikasjon, men hun regner med å flytte på seg i løpet av semestret.

- Hva er dine forventninger til oppholdet?

- Jeg ønsker å få med meg mest mulig av det som skjer på HF, samtidig som jeg har et sterkt behov for å gå i dybden. Aller mest ser jeg fram til ikke å ha noe produksjonspress, og å kunne ha fred og ro til å konsentrere meg.

FRI ORDNING

Noe av det Oltedal er mest glad for, er at det ikke ligger noen føringer fra HFs side for hospitantoppholdet. Hun får orientere seg fritt etter egne interesser og selv vurdere hva hun finner interessant for eventuell senere programproduksjon.

- Jeg er sikker på at jeg vil få mange ideer til stoff og treffe mange folk jeg får lyst til å intervjue. Det skal bli fint å være nær forskningen og selv gjøre meg opp en mening om hva jeg selv synes er interessant. I en redaksjon siles lett stoffet via for mange ledd før det når fram til en, sier Oltedal. Hun mener at det særlig innen nyhetsjornalistikken er en tendens til at man leter etter stoff på noen få områder. Det er kanskje en del emner journalister overser, sier Oltedal og understreker at det ikke er tilfeldig at hun har hatt lyst til å komme til universitetet.

- Universitetet sitter med spisskompetanse på nesten alle felt både jeg og mange av mine kolleger er interessert i. Utfordringen ligger i å behandle denne kompetansen på en journalistisk måte, sier hun.

Oltedal vil besøke alle instituttene på HF i løpet av oppholdet ved universitetet, dessuten vil hun følge visse forelesningsrekker. Den tiden NRK betaler for, vil hun særlig bruke til å gå i dybden i et felt som interesserer henne spesielt, nemlig medier og etikk. Tidligere har hun vært medforfatter av to bøker om genteknologi.

- Medisinsk etikk har vi fått mye litteratur om de siste årene. Medieetikk er det jobbet mindre med. Vi står midt oppe i en medieeksplosjon, som stiller nye utfordringer til oss. Da er det viktig å tenke gjennom hvilke prioriteringer man gjør - hva som er viktig og ikke viktig. Vi må for eksempel vite hva vi mener om skjult kamera eller om telefon på direkten fra et kapret fly, sier Oltedal.

Hun håper på innspill og tips fra ansatte i den tiden hun er ved universitetet. Oltedal har store forventninger til pusterommet fra Rikskringkastingen.


Publisert 24. jan. 1996 21:06 - Sist endra 1. sep. 2014 12:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere