28 artikler av én NTNU-forsker er trukket tilbake

Foto: Skjermdump fra Retraction Watch/Universitetsavisa

Plagiat, duplisering og en forfalsket fagfellevurdering skal være blant årsakene til at den unge iranske postdoktoren i informatikk har fått trukket tilbake artiklene. Det skriver Forskerforum, som først publiserte saken.

Forskeren sier til Forskerforum at et naivt forhold til samarbeidspartnere er årsaken til fusket. 22 av de tilbaketrukne artiklene er samarbeidsprosjekter med en serbisk forsker. Postdoktoren ved NTNU legger ansvaret på denne forskeren for den tvilsomme praksisen. 

I minst ett tilfelle av forfalsket fagfellevurdering har imidlertid en av medforfatterne, en tidligere kollega ved University of Malaya, sagt at de forfalskede fagfellevurderingene er oppgitt til dem av den NTNU-ansatte. Han på sin side sier at vedkommende tar feil.

Flere av den ansattes artikler ble trukket tilbake allerede før forskeren ble ansatt ved NTNU, ifølge oversikten til nettstedet Retraction Watch

Per Henrik Zahl, i granskingsutvalget i De nasjonale forskningsetiske komiteene, sier til Forskerforum  at han er overrasket over at ikke alarmklokkene ringte hos instituttledelsen. Både fordi forskerene allerede hadde flere oppføringer på Retraction Watch, og fordi han sto oppført med over 400 publiseringer, 200 bare mellom 2014 og 2016.

Instituttleder John Krogstie vid institutt for datateknologi og informatikk, sier at de godtar forklaringen til sin ansatte, men at han må jobbe målrettet for igjen å bygge opp sitt rennomé som forsker.

Ved NTNU har de ifølge  en epost fra Krogstie til Forskerforum "pålagt strenge rutiner for kvalitetssikring av hans forskning, blant annet med intern fagfellevurdering før han får publisere artikler som NTNU-ansatt."

 

 

Publisert 5. feb. 2020 12:36 - Sist endra 5. feb. 2020 12:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere