
Både eksaminering og sensur blir enklere når skrivingen gjøres på datamaskin – for eksempel løses utfordringer knyttet til utydelig håndskrift. Det skriver Realistlista i et svar på kjemiprofessor Einar Uggeruds kritikk av digital eksamen.
Både eksaminering og sensur blir enklere når skrivingen gjøres på datamaskin – for eksempel løses utfordringer knyttet til utydelig håndskrift. Det skriver Realistlista i et svar på kjemiprofessor Einar Uggeruds kritikk av digital eksamen.
Jeg har vært med siden H14 og snur meg ikke tilbake. Fremtiden er digital!, skriver kjemiprofessor Carl Henrik Görbitz, som også er fagansvarlig for digital eksamen ved MN-fakultetet.
Penn og papir er ikke fremtidens kommunikasjonsform, studenter som professorer må derfor uansett lære seg digital kommunikasjon, skriver Jens Lægreid, leder i Studentparlamentet i et svar til kjemiprofessor Einar Uggerud.
Ingen bachelorstudenter har gjennomført på normert tid de siste syv årene, skriver instituttleder Karen Gammelgaard i et svar på kritikken mot kuttet i studietilbudet i portugisisk ved UiO.
I likhet med de fleste studenter er jeg ikke særlig glad i eksamen, men må forholde meg til den med det dypeste alvor, skriver kjemiprofessor Einar Uggerud. Nå foreslår han å begrense klageretten.
Som akademikere engasjert i samarbeid med Brasil og Latin-Amerika generelt, vil vi oppfordre på det sterkeste til å styrke, snarere enn videre å svekke tilbudet i portugisisk. Det skriver ni forskere fra norske forskingsinstitusjoner i dette innlegget.
Ledelsen ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) har nå tatt et nytt skritt i avviklingen av portugisisk som fag ved Universitetet i Oslo, det eneste sted i landet der en har kunnet studere og ta eksamen i faget i nærmere 40 år, skriver Diana Santos, som er professor i portugisisk språk ved UiO.
Likevel er det ingen tvil om at rammebetingelsene har endret seg mye siden Strategi2020 ble vedtatt. En ny UiO-strategi må derfor utmeisles, og dette arbeidet vil starte i 2018, skriver rektoratet i Rektorbloggen.
En form for trakassering det er mye mer av ved universitetssykehusene og i akademia enn andre steder, er det som kan omtales som ‘intellektuell trakassering’, skriver professor Jan Helge Solbakk.
Det eneste som er verre enn et dårlig system, er et dårlig system som gjennomføres halvveis, skriver Jens Lægreid, som er leder for Studentparlamentet ved UiO.
Seksuelle krenkelser er alvorlige og kampen for å bekjempe dem viktig. Men hvorfor virker noen ivrige etter å blåse opp omfanget og overse gode nyheter?, spør dosent Frode Nyeng ved NTNU Handelshøyskolen i denne kronikken, som først ble publisert i Adresseavisen.
#Metoo-opprop og avsløringer har den siste måneden rystet politiske partier, fagbevegelsen, idrettsorganisasjonene, skolen og akademia, forsvaret, juristene og en lang rad institusjoner og organisasjoner, inkludert kulturelitens høyborg, Svenska Akademien. skriver Uniforum-skribent Sigurd Allern.
Så lenge instituttet har en Midtøsten-satsing, er det helt uforsvarlig å legge ned hebraisk, skriver Lutz Edzard, som er professor i semittisk språkvitenskap ved UiO og Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.
Jeg har frem til nå vært opptatt av at tiltak er viktigere enn kartlegging. Jeg forstår imidlertid at vi må gjøre begge deler, skriver rektor Svein Stølen i en kommentar om seksuell trakassering i Rektorbloggen.
Hvor effektiv og presis denne typen reklame reelt er, hersker det samtidig usikkerhet om. Det finnes lite forskning på området, og de store selskapene er lite villige til å tillate innsyn, skriver Uniforum-skribent Sigurd Allern om nettreklame.
Ikke-autorisert gjennomsøkning av vitenskapelig ansattes kontorskuffer når de er bortreist, er et ikke ukjent problem på UiO, skriver tidligere professor Arnved Nedkvitne i dette innlegget.
This year’s award goes to Professor Ishtar Gözaydin – Turkish academic, social commentator and human rights defender. We had sincere hopes that Professor Gözaydin would be present in Oslo on November 13 to accept the award. It is with regret and concern we have learned that Professor Gözaydin not will be allowed to leave Turkey to accept the award.
Det er enkelt å være ydmyk og takknemlig når Kreftforeningen deler ut 174 millioner forskningskroner etter åpen utlysning. Penger de har fått av støttespillere, medlemmer og givere, og hvor målet er mer kunnskap, bedre diagnostisering og mer effektiv behandling av kreft, skriver UiO-rektor Svein Stølen.
Vi fikk berettiget kritikk for at den første langtidsplanen ikke hadde en tydelig nok kobling mellom forskning og høyere utdanning. Utdanning var for lite synlig. Det har vi ambisjoner om å bøte på, skriver kunnskapsminister Henrik Asheim (H) i denne kronikken.
At instituttleder Pål Kraft forklarer studentenes kritikk av instituttledelsens og spesielt leders rolle i de katastrofale prosessene rundt flytting og stenging av klinikkene som en fundamental attribusjonsfeil, er en ansvarsfraskrivelse som ikke kan stå ubesvart, skriver 20 profesjonsstudenter i psykologi i dette innlegget.
Det står feil dato på portrettet av Didrik Arup Seip i 10. etasje i Administrasjonsbygningen (Lucy Smiths hus), skriver professor Karl Øyvind Jordell ved Institutt for pedagogikk.
Å bli beskyldt for illojalitet nærmer seg å bli beskyldt for svik, og det hadde vært interessant å få innsikt i hva ledelsen ved NTNU føler seg sveket av og hvilket faktagrunnlag den bygger på, skriver Heidi Thorp Stakset i en kommentar til Hilde Skeie-saken.
Den ene delen av vedtaksforslaget misbruker styret for å rettferdiggjøre en tvilsom beslutning. Den andre delen inviterer styret til å overkjøre et fagmiljøs akademiske frihet. Begge deler er svært betenkelig, skriver jussprofessor Hans Petter Graver i en kommentar til styrebehandlingen av stengingen av klinikken ved Psykologisk institutt.
Det mediebransjens direktører og ideologer snakker langt mindre om er at deres tidligere ”gratis-på-nettet”-satsing ble en dundrende økonomisk fiasko – og at det som har berget skuta fra å synke, er inntektene fra den baktalte papiravisen, skriver Uniforum-skribent Sigurd Allern.
Vi trenger færre tellekanter, ikke flere!, skriver rektoratet i sin blogg i en kommentar til regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.