DEBATT: Amnesty oppfordrer etiopiske myndigheter å tillate en uavhengig internasjonal gransking

Amnesty har ingen mening om maktforholdene i Etiopia og hvem som burde styre hvor. Vi er utelukkende opptatt av at menneskerettighetene til alle mennesker i Etiopia må bli respektert, uansett hvilken etnisk gruppe de tilhører, hvor i landet de bor eller hvilke politiske meninger de har.

Et ørkenlandskap  i Etiopia

KRIG: Det er krig i  Tigray-provinsen i Etiopia. Amnesty oppfordrer etiopiske myndigheteter til å tillate en uavhengig, internasjonal gransking.

Foto: gordontour on flickr

I sitt innlegg anklager Tesfaye Korfil og Lemma Desta Amnesty International og Human Rights Watch for å vise «sine sanne ansikt» og påstår at organisasjonenes rapporter om Etiopia er «i strid med etisk forsvarlige metoder og innhold.» Med dette gjengir de reaksjonen fra etiopiske myndigheter på Amnestys avsløringer om massive og systematiske overgrep mot sivilbefolkningen, inkludert massakre og systematiske voldtekter, som har preget den væpnete konflikten i Tigray. Dessverre kan det se sånn ut at Etiopias makthavere bryr seg lite om hvordan deres væpnete styrker behandler sivilbefolkningen, men heller bruker sin energi på å blånekte eller bortforklare deres forbrytelser.

Etiopiske myndigheter har gjort alt de kunne for å forhindre at informasjon om deres fremgangsmåte skulle komme ut av Tigray. De har prøvd å blokkere kommunikasjon og hindret tilgang til regionen for uavhengige observatører og til og med for humanitær hjelp, med katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen. Amnestys etterforskere klarte allikevel å dokumentere krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd gjennom en kombinasjon av moderne teknologi, inkludert satellittopptak, og intervjuer med vitner. Det vi har klart å avsløre er sjokkerende, men vi frykter at realiteten er enda mye verre. Derfor oppfordrer vi også etiopiske myndigheter til umiddelbart å tillate en uavhengig internasjonal gransking av det som har skjedd og fortsatt skjer.

Amnesty har ingen mening om maktforholdene i Etiopia og hvem som burde styre hvor. Vi er utelukkende opptatt av at menneskerettighetene til alle mennesker i Etiopia må bli respektert, uansett hvilken etnisk gruppe de tilhører, hvor i landet de bor eller hvilke politiske meninger de har. Da Abiy Ahmed tok over som Etiopias statsminister, uttalte vi oss positive om hans umiddelbare tiltak for å forbedre menneskerettighetssituasjonen i landet og hans løfter om større reformer. Dessverre har forhåpningene våre blitt skuffet, og menneskerettssituasjonen i Etiopia har godt fra vondt til verre. Ikke alt er regjeringens skyld, men det er de som har det overordnete ansvaret for at statens sikkerhetsapparat og væpnete styrker respekterer loven. Nå håper vi at Etiopias makthavere, med statsministeren i spissen, endelig legger seg på en linje der de ikke lenger bare blankt avviser kritikk, men tar den på alvor og sørger for at alle i Etiopia kan nyte alle de rettighetene, den friheten og den sikkerheten de har krav på. 

• Les innlegget fra Tesfaye Korfil og Lemma Desta i Sammen for Etiopia

Verdenssamfunnet svikter Etiopia og statsminister Abiy Ahmed og Etiopia

 

Emneord: Etiopia, Menneskerrettar, Afrika Av Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge
Publisert 15. sep. 2021 16:11 - Sist endra 6. jan. 2022 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere