Team Stølen & Mo vil arbeide for gode vilkår for langsiktig grunnforskning

Et godt rektorat for UiO er et som kjenner, respekterer og kan arbeide med det meningsmangfoldet vi finner på vårt eget universitet, skriver team Stølen & Mo i et svar til Kristian Gundersen.

Vi vil også legge vekt på behovet for å redusere egenandelen i eksternt finansierte prosjekte, skriver team Stølen & Mo. Fra venstre Per Morten Sandset, Svein Stølen, Gro Bjørnerud Mo og Åse Gornitzka.

Foto: Ola Sæther

Kristian Gundersen mener rektordebatten så langt har handlet for mye om enkeltsaker og for lite om grunnholdninger. Han etterlyser en mer overordnet debatt. Gundersen mener grunnholdninger sier mer om en framtidig rektors håndtering av universitetsdemokratiet, enn svar på konkrete saker.

 

Les også: Vil vite hvilke grunnholdninger rektorkandidatene har

 

Rektoratet skal bygge bro

 

I alle kunnskapsinstitusjoner vil det til enhver tid være ulike syn i viktige saker. Aller viktigst er kanskje de demokratiske grunnverdiene i spørsmål der det oppstår uenighet. Et godt rektorat for UiO er et som kjenner, respekterer og kan arbeide med det meningsmangfoldet vi finner på vårt eget universitet.

 

Vi mener det er helt avgjørende å få fram at universitetsdemokratiet må brukes til å bygge bro og holde kontakt mellom ulike grupper og enkeltindivider, mellom meningsfeller og meningsmotstandere.

 

Et rektorat må kunne håndtere uenighet

 

Vi mener det er en styrke for vårt team at det er så bredt sammensatt. På denne måten viser vi at vi kan kunsten å arbeide på tvers av forskjellige fagtradisjoner og klassiske skillelinjer. Vi har også vist at vi er i stand til å legge uenighet bak oss og arbeide sammen videre mot nye felles mål.

 

Disse helt grunnleggende erfaringene og erkjennelsene ligger til grunn når vi slår fast at vi vil utvikle UiO basert på verdiene i den nordiske modellen (http://www.uniforum.uio.no/leserbrev/2017/uio-er-tydelig-forankret-i-den-nordiske-modellens-.html). Den sterke betoningen av samspill i vår plattform forteller om vårt dype engasjement for hele UiO. Vi har også skrevet inngående om vårt verdisyn, vårt syn på valgt rektor og på universitetsdemokratiet i plattformen. For de som vil lese mer (se her, http://bit.ly/rektorplattform).

 

Dette er vårt overordnede svar på Kristian Gundersens spørsmål om vårt syn på universitets-demokratiske grunnverdier. Han har også en rekke mer konkrete forhold han ønsker svar på.

 

Nedenfor svarer vi på Gundersens spørsmål om universitetets ansvar for fri forskning. Flere svar vil følge i tiden fram mot valget.

 

Kristian Gundersen viser til at KD og NFR mener det er universitetet selv som særlig har hovedansvaret for fri forskning, altså forskning der forskerne selv bestemmer tema, og spør hvordan vi vil oppfylle denne forventningen.

 

Team Stølen & Mo vil satse helhjertet på fri forskning ved UiO

 

Det er vårt syn at UiO både kjenner og i stor grad oppfyller ansvaret for den frie forskningen. UiO har de siste årene hentet nær 35 % av midlene i FRIPRO. Nesten halvparten av de norske ERC- tildelingene går til UiO. Den store suksessen i den siste SFF-tildelingen er også et tydelig tegn på at UiO arbeider godt og langsiktig. Den helhjertede støtten til Fellesløftet er et annet eksempel på UiOs vilje til satsing på den frie forskningen. Universitetet stiller som kjent med betydelige egenandeler i slike prosjekter.

 

To bekymringer

 

Når det er sagt, er vi særlig bekymret for to forhold

  1. De svært lave tilslagsprosentene i FRIPRO (mellom 6 og 8 % ved siste tildeling)

  2. De store egenandelene i eksternt finansierte prosjekter, som reduserer vårt eget handlingsrom betydelig, og som faktisk truer og svekker undervisningsoppdraget.

     

    Vårt team skal, ikke minst av denne grunn, arbeide for gode vilkår for langsiktig grunnforskning. Vil vil bruke hele vår brede erfaring på feltet for å sikre nasjonal og internasjonal finansiering av denne typen forskning og av forskerinitierte prosjekter. Vi skal videre arbeide for at grunnleggende forskning tydelig inkluderes og integreres også i de tematiske områdene som blir prioritert av viktige eksterne finansieringskilder.

     

    Dette siste punktet er også fremhevet i Forskningsrådets policy for grunnleggende forskning, hvor det overordnede strategisk målet er at Norges forskningsråd skal bidra til grunnleggende forskning i bredden av sine aktiviteter. Så kan man av og til stille spørsmål om hvordan dette målet er implementert.

     

    Vi vil også legge vekt på behovet for å redusere egenandelen i eksternt finansierte prosjekter. Det er kvalitet som skal være utslagsgivende ved tildelinger, ikke størrelsen på "institusjonenes strategiske vilje" målt i kroner og øre.

     

    Fakultetenes autonomi skal være betydelig

     

    Vi må selvfølgelig også bruke våre egne frie ressurser klokt. Dette kan ikke skje på samme måte alle steder og vil måtte bestemmes av egenart på det enkelte fagmiljø/institutt/fakultet. Derfor skal rektoratet ikke styre hvordan den frie grunnleggende forskningen støttes i ulike deler av organisasjonen, men sette målene, utfordre og sikre at vi som institusjon tar det viktige ansvaret for fri, grunnleggende forskning.

     

    Hvordan dette kan gjøres, vil altså variere. Handlingsrommet for å gjøre prioriteringer er ulikt fordelt mellom fakultetsnivået og de underliggende instituttene på de forskjellige fakultetene. Fakultetene får rammetildelinger og bestemmer selv hvordan ressurser fordeles. Når det gjelder satsinger og fordeling av ressurser mellom universitetets tre nivåer og fremtidige fellesløft, henviser vi for øvrig til tidligere innlegg i valgkampen.

     

    http://www.uniforum.uio.no/leserbrev/2017/stolen---mo-svarer-fyhn-og-solna-om-verdensledende.html

     

    Vi vil vurdere om denne fordelingen er optimal, og dette er et tema vi vil diskutere med fakultetenes, sentrenes og museenes ledelse.

     

    Tverrfaglighet som driver for nysgjerrigheten

     

    Vi har også slått fast at vi vil arbeide videre med de tre tverrfakultære hovedsatsingene vi har nå, og vi ønsker at tverrfaglighet skal ha gode betingelser ved UiO. Ikke minst fordi vi tror den nysgjerrighetsdrevne forskningen blomstrer i møtet mellom mennesker med ulike tanker, ideer og erfaringsgrunnlag. Mange har de siste ukene snakket med oss om verdien av å gi tverrfaglighet bedre vekstvilkår på UiO, og vi har lovet å gjøre det enklere å få til slikt samspill på UiO.

Emneord: Universitetspolitikk, Rektorvalget 2017 Av rektorkandidat Svein Stølen, prorektorkandidat Gro Bjørnerud Mo og viserektorkandidater Åse Gornitzka og Per Morten Sandset
Publisert 21. mars 2017 14:30 - Sist endra 21. mars 2017 14:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere