Røttingen: Å heie på internasjonalisering

Dette må ikke bli en svart-hvit debatt, eller en kamp mellom to lag slik Allern beskriver det. Internasjonalisering er for viktig til det, skriver Forskningsrådets direktør, John-Arne Røttingen.

Medieviter Sigurd Allern plasserer meg i internasjonaliseringens heiakor i sitt innlegg i Uniforum.

I det koret står jeg gjerne, men som medieviter bør han studere kildene bedre. Jeg er tydelig i intervjuet i Khrono på farene for det vi kan kalle overinternasjonalisering. Jeg tror derfor ikke Allern og undertegnede står så langt fra hverandre som han ser ut til å tro.

Jeg peker, som Allern, på behov for bedre balanse mellom innreise og utreise av folk og kompetanse. Jeg mener, som Allern, at Norge ikke må være for naive som land. Vi må utnytte fordelene knyttet til internasjonalisering, og samtidig vurdere hva vi som nasjonaløkonomi har interesse av. Som Allern er jeg bekymret for en for lav andel norske stipendiater innen flere fagområder.

Allern’s og min begrepsbruk når det gjelder hva et marked er og hva som inkluderes i globalisering er forskjellig. Min vurdering er at et marked ikke handler bare om det som finansieres av private. De offentlig finansierte tjenestene, som forskning og høyere utdanning, inngår også i den globaliserte økonomien. Nettopp derfor må vi som land ha en klar politikk og klare mål for internasjonaliseringen.

Spørsmålene vi må ta stilling til er:

  • hva er riktig balanse,
  • hvordan unngår vi skadevirkninger av overinternasjonalisering,
  • hvordan unngår vi å tape vesentlig økonomisk på grunn av globaliseringen, og
  • hvordan vi kan utvikle både våre akademiske institusjoner og oss som nasjonaløkonomi på riktig måte ved å utnytte internasjonalt samarbeid og mobilitet.

Dette må ikke bli en svart-hvit debatt, eller en kamp mellom to lag slik Allern beskriver det. Internasjonalisering er for viktig til det.

Emneord: Forskningspolitikk, Internasjonalisering, forskningsrådet Av John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet
Publisert 22. aug. 2017 09:50 - Sist endra 22. aug. 2017 09:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere